Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

SD-stödet ökar bland LO-medlemmar

Stödet för Sverigedemokraterna ökar bland LO-medlemmarna, enligt en sammanställning som Sifo har gjort av väljarbarometern. Under de tre senaste månaderna har stödet legat på över 20 procent.

Samtidigt minskar stödet för S bland LO-medlemmarna, i april var det 36 procent, rapporterar SVT.

LO har inte velat kommentera enskilda månadssiffror, men säger i en kommentar till SVT att trenden är tydlig och oroande. LO hoppas att stödet för Sverigedemokraterna ska minska när regeringen investerar i vägar, järnvägar och nya bostäder.

Men det ökade stödet för högerradikala partier bland arbetarväljare är en trend i hela Europa, förklarar statsvetaren och docenten Ann-Cathrine Jungar, som har specialiserat sig på just högerradikalism i Europa.

- Vi ser att S går bakåt i hela Europa. I dag till exempel i det brittiska valet och i Finland för några veckor sedan, säger hon till TT.

SD tar väljare från både höger och vänster.

- Om inte SD hade den här pariastämpeln så skulle vi ha ett borgerligt block med majoritet. Socialdemokraterna har blivit mer värdeliberala, med feminism, mångfald och jämställdhet, och det finns ett segment av S-väljarna som inte känner igen sig i det, säger Ann-Cathrine Jungar.