Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Skaparen: Falska kronan är konst

Nu börjar det sippra fram uppgifter om bakgrunden till enkronan med texten "Vår horkarl till kung", som spridits i landet. Det är en del av ett konstverk, enligt myntets skapare som Svenska Dagbladet hittat.
- Ja, jag står bakom mynten. Jag har gjort det här själv och har fått leta rätt på kompetens när jag har behövt hjälp, säger personen till tidningen.

Tillverkaren säger sig ha planerat att träda fram så småningom, men först när några saker förberetts. Personen hävdar att det inte är en förfalskning utan en del av ett konstverk vars kanske viktigaste del är just reaktionerna omkring det.

Medaljtillverkare sade nej

Tidningen har också pratat med företaget Svenska medalj, som berättar för tidningen att mynttillverkaren kontaktat dem och sagt sig vilja ha hjälp att göra 14 medaljer. Personen ska ha haft eget verktyg med sig, men fabrikschefen reagerade efter att ha upptäckt vad det första myntet föreställde.

- Han tog direkt ner verktyget och sade att det inte var något vi tänkte vara med på, säger vd Erik Åberg till tidningen

Myntet ska sedan ha klippts sönder och företaget gjorde en polisanmälan sedan liknande mynt börjat spridas. Motivet till mynten skulle vara att beställaren var irriterad på avspärrningar i Stockholm i samband med kungens 65-årsdag.

Myntfilm utlovad

Under lördagen lades också ett filmklipp om de falska kronorna ut på Youtube. Bland annat syntes bilder från en verkstad. Ian Wiséhn, som är chef för Kungliga Myntkabinettet, säger till aftonbladet.se att han tror att personen bakom filmen också är den som tillverkat mynten.

- Det här är ju en riktig stamp som väldigt professionell ut. Också ritningarna man ser i filmen ser väldigt professionella ut, säger han till aftonbladet.se. I klippet utlovades att det ska komma en längre film om mynten.

Kronorna som smädar kungen är bara till hälften falska, enligt experter, som kommit fram till att ett riktigt mynt gröpts ur. Sedan har den egenhändigt präglade framsidan passats in i urgröpningen.