Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/30

Snöovädret slår till området – följ rapporteringen direkt

Snöovädret slog på tisdagen till mot vårt område. Bland annat inträffade en stor trafikolycka vid Nuntorp, där nio fordon var inblandade och två personer fick föras till sjukhus. Det inträffade under kvällen även en olycka på riksväg 44 där flera person fick föras till sjukhus.
Det var även lastbilar fast på E45 i Lilla Edet och i Båberg.
Olyckan och fastkörningarna orsakade stor påverkan på trafiken.
Följ TTELA:s direktrapport här nedan.

Snön ställer till stora problem i trafiken i TTELA:s område på tisdagen. Snön i samband med hård vind gör väglaget förrädiskt och under dagen har flera olyckor skett.

Polisen uppmanar folk att stanna hemma idag, om de har möjlighet till det.

– Ju färre bilar som är ute, desto färre störningar blir det i trafiken, säger Matias Hasselström.

Många avåkningar och mindre kökrockar

Enligt räddningstjänsten var det under morgonen många avåkningar och mindre kökrockar, men inga allvarliga incidenter.

– Vi har fått många påringningar, men inget vi åkt ut på. Folk vill ha dit polis och bärgare. Det har även varit lastbilar som inte kommer upp för backar, säger Tero Paakki, vakthavande befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Vid lunchtid och in på eftermiddagen började problemen dock tillta. Nio fordon var inblandade i en masskrock i höjd med Nuntorp i Brålanda. E45 är helt blockerad i båda körriktningar och köerna är långa. Två personer har tagits med ambulans till sjukhus.

SMHI:s prognos: 15-25 centimeter snö

Enligt SMHI:s prognos kan det i dag komma mellan 15-25 centimeter lokalt, men enligt meteorolog Marie Staerk så är det svårt att förutspå vart det kan komma mest snö.

– I kombination med blåst och tidvis friska och hårda vindbyar kan det vara besvärligt väder. Den orangea varningen är den mellersta graden i varningssystemet. Det förväntas medföra konsekvenser. Man ska vara försiktig innan man ger sig ut på vägarna, säger hon.

Samtliga bussar inställda i området

Samtliga busslinjer som trafikerar Trollhättan, Vänersborg och Lilla Edet är inställda fram till och med klockan 03.00 den 8 mars, uppger Västtrafik. Orsaken är risk för halka.

TRAFIK:

08.40: Två personbilar i krock

Två personbilar har krockat på länsväg 697 vid Örbacka, Väne-Ryr i Vänersborg.

– Någon klagar på smärta i nacken, men ingen är allvarligt skadad, säger Matias Hasselström, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i östra Fyrbodal.

Enligt polisen skulle den ena bilen stanna, men gled ut.

– Den har alltså inte bromsat i god tid. Vi skriver därför en anmälan om ej iakttagit väjningsplikt, säger Matias Hasselström.

11.20: Flera stillastående lastbilar på E45 — problem i trafiken

Det är problem i trafiken på E45 mellan trafikplatserna Lödösemotet och Alvhem i riktning mot Göteborg. Orsaken är flera stillastående lastbilar som har fått stopp, uppger Trafikverket.

Händelsen uppges ha stor påverkan på trafiken.

Varningen gick ut klockan 11.17 på tisdagen och Trafikverket bedömer att trafiken kommer att påverkas fram till klockan 13 på eftermiddagen.

13.00: Stillastående lastbilar på E45:an stoppar trafiken

Trafiken på E45:an mellan trafikplats S Lilla Edetmotet och cirkulationsplats Glässnäs påverkades av att flera lastbilar fick stopp.

Händelsen hade och har stor påverkan på trafiken och enligt Trafikverket ska trafiken har börja rulla igen vid 17.30-tiden. Men det ska fortsatt vara långa köer och gå långsamt som följd av stoppet.

Långa köer mellan Göta och Lilla Edet. Video: Privat.

13.13: Stopp på E45 på grund av olycka med nio fordon

Det är stopp i trafiken på E45 mellan Frändefors och Salbo. Fyra lastbilar och fem personbilar är inblandade i en masskrock i höjd med Nuntorp. Vissa fordon ligger i diket.

Bilköerna är långa, i båda riktningar.

– Det är bra att planera för alternativa vägar, säger Johan Ytterberg, vakthavande befäl vid Norra Älvsborgs räddningstjänstförbund .

Klockan 14 berättar Johan Ytterberg att det är rörigt på platsen och att räddningstjänsten är behjälplig med att ta ut två personer ur två bilar, som ska med ambulans till sjukhus.

– Det är inga personer som är fastklämda, säger han.

Klockan 14.40 har ambulans lämnat platsen. Räddningstjänstens styrkor från Vänersborg och Brålanda är kvar och tar hand om läckage av drivmedel och röjer upp på platsen.

Enligt polisen behöver två lastbilar och en personbil bärgas från platsen. Det ska vara väldigt halt på vägen.

Två personer uppges blivit lindrigt skadade och har avförts till sjukhus för kontroll.

Bärgare är på väg till platsen.

Larmet om händelsen kom in klockan 13.13 på tisdagen och man bedömer att trafiken kommer att påverkas fram till 23.00. Vid 21.30 öppnades vägen igen i södergående riktning. Vid midnatt öppnades vägen helt.

19.00: Tre fordon inblandade i olycka – flera personer förd till sjukhus

Vid 19 tiden skedde en frontalkrock mellan en lastbil och en tankbil samt en personbil som hamnade emellan de bägge lastbilarna i Trollhättan på riksväg 44 mot Grästorp.

– Två till tre personer är förda till sjukhus med ambulans. Räddningstjänsten har just nu fem enheter på platsen, säger Tero Paaki på räddningstjänsten.

Även polis och bärgare är plats vid olycksplatsen.

På grund av olyckan är väg 44 från Trafikplats Stallbacka till Trafikplats Hullsjön helt avstängd i båda riktningarna. Vägen är öppen åter igen på onsdagsmorgonen.

LÄS OCKSÅ: SMHI: Då kan nästa snövarning vara aktuell

LÄS OCKSÅ: Fullt upp på vägarna för bärgarna

LÄS OCKSÅ: Lastbilschauffören Lars-Eric har plogat i 40 år: ”Blir ett kall”