Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Oroad. Enligt polisen Monica Lindberg så väljer kriminella att bosätta sig i Dalsland eftersom polisnärvaron har blivit lägre.

Stölderna ökar i tre av fyra kommuner

Antalet stölder minkar i Sverige, men i TTELA:s område har det hittills i år ökat jämfört med 2016. I juni skedde det fler stölder i Melleruds kommun än någon enskild månad sedan 2010.

Sett till anmälningsstatistiken så finns det en del typ av brott som ökar under sommarmånaderna. Det handlar dels om sådant som är relaterat till sommaraktiviteter, som sjöfylleri och båtstölder, men även andra stöldbrott. Antalet anmälningar som gäller cykelstölder, fickstölder och misshandel utomhus ökar tydligt under sommaren.

Under det första halvåret 2017 anmäldes det enligt Brå 234 000 stöld- och tillgreppsbrott i Sverige, vilket är en minskning med fyra procent jämfört med första halvåret 2016. Men i TTELA:s område har det i stället skett en ökning i tre av fyra kommuner. Trollhättan är den enda kommunen där antalet anmälda stölder har minskat, medan den största ökningen har skett i Mellerud.

I juni anmäldes 61 stöldbrott i Melleruds kommun, vilket är fler än någon månad sedan juli 2010 och 54,3 procent högre än snittet för juni sedan 2006. Medeltalet har legat på 40 anmälningar per månad.

Tolv av stöldbrotten i juni var antingen inbrott i fritidshus, näringsställe eller fabrik, att jämföra med endast ett sådant brott i samma månad i fjol. Brottstyperna stöld ur fordon och stöld utan inbrott står för 18 av de 61 anmälningarna i juni 2017, medan de utgjorde fem av 20 anmälningar i juni 2016.

– I juni har vi fått enormt många rapporter om främmande, ofta utlandsregistrerade, skåpbilar som rör på landsbygden, säger Monica Lindberg, polis i Mellerud.

Hon menar att det inte bara handlar om kringresande ligor, utan att yrkeskriminella väljer att bosätta sig i de dalsländska kommunerna när de märker att polisen är underbemannade. Sedan 2008 har antalet poliser i landskapet minskat från 54 till 29, och fyra kommuner delar på en polisbil.

– Värmland och Dalsland är det bortglömda hörnet i Sverige. Vi har inga resurser och det hade sett annorlunda ut om vi hade haft möjlighet att vara på fler platser, säger Monica Lindberg.

Hon tror att risken är stor att antalet brott ökar om inte polisen får stärkta resurser på landsbygden. Hon ser också att allmänheten blir mindre benägna att anmäla brott när de upplever att utryckningstiderna är längre och att det är svårare att nå fram till polisen.

– Sedan polisstationen lades ner i Dals-Ed så anmäls nästan inga brott där. Det kan ju inte vara för att det plötsligt inte sker några.