Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Statligt heroin till danska knarkare

Danska narkomaner får gratis heroin, när en kontroversiell lag blir verklighet i mitten av februari.

Missbrukare av heroin i Köpenhamn, Odense och Esbjerg kommer att erbjudas statligt subventionerad narkotika i ett försök att minska brottsligheten bland narkomaner. Lagen antogs redan 2008, men tillämpningen har sedan debatterats bland politiker och experter.

Omkring 230 narkomaner väntas ta del av programmet, som är riktat till de allra mest utsatta och svagaste missbrukarna. Insatsen beräknas kosta 70 miljoner danska kronor - drygt 95 miljoner svenska kronor - om året.

Förseningarna i de utvalda kommunerna med att komma igång med programmet har varit "förväntade" enligt avdelningschefen Helle Petersen på Sundhedsstyrelsen, eftersom det tar tid att hitta lokaler och personal.

Åsikterna går isär om behandlingsprogrammet på flera avvänjningskliniker.

- Detta har varit på väg i 15 år, och det har varit många åsikter för och emot. Jag tror att vi får några brukare som slutar vara kriminella, i slutändan innebär det fördelar för samhällsekonomin, säger Birthe Vorsum som leder en missbrukarklinik i Odense.

En rad kravs ställs på de missbrukare som vill ingå i programmet med gratis heroin. Bland annat ska de infinna sig i en klinik mellan en och tio gånger om dagen. Bara detta krav kommer att avskräcka flera missbrukare enligt Vivian Kjär på en behandlingsklinik i Köpenhamns förstad Glostrup.

- De höga kraven betyder att många inte kommer att orka med det, säger Kjär.

Dessutom ska heroinet injiceras, vilket ses som en nackdel då många tunga och långvariga missbrukare inte längre har några blodådror kvar som klarar av sprutstick.

Flera kommuner ska ta ställning till insatsen eller har redan sagt nej. Århus röstar om lagen om en månad, medan Ålborg redan har röstat emot programmet.