Stopp för matfett i vasken – så ska du göra

Nu är det inte längre tillåtet att spola ner rester av matfett och oljor i vasken. Istället ska det sorteras som matavfall eller lämnas till återvinningscentralen.

ANNONS

I den nya lagen från 1 januari ska enligt lag alla sortera ut sitt matavfall och således inte blanda det med restavfall. Det innebär också att det nu är förbjudet att hälla ut matfett och oljor i vasken.

– När det gäller mindre mängder fett som samlats i stekpannor eller kastruller, är rådet att torka ur dessa med hushållspapper och sedan slänga papperet i matavfallet. Om man har större mängder fett är det bästa att hälla det på en pet-flaska och sedan lämna den på återvinningscentralen. Man kan då med fördel använda en fett-tratt för att förenkla för sig när det flytande fettet ska hällas på flaska, säger Niclas Janflod, tillförordnad renhållningschef i Vänersborg.

ANNONS

Ska förhindra fettklumpar

På det här sättet tas matfett/oljor till vara och kan användas för framställning av biogas. Men en kanske ännu större vinst är att det minskar risken för att det ska bildas stora fettklumpar som täpper igen avloppssystemet.

– Den nya lagen är välkommen och bra. Det händer fortfarande då och då att vi drabbas av fettklumpar även om det var vanligare förr, innan restauranger och andra verksamheter som hanterar livsmedel fick fettavskiljare, säger enhetschef Stefan Parnebo.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS