Gränsen har varit stängd i 15 månader, men nu öppnas den igen.
Gränsen har varit stängd i 15 månader, men nu öppnas den igen.

Nya glädjebeskedet: Då öppnar gränsen igen - för alla

Dagen är här - snart. Den 5 juli öppnar gränsen mot Norge och alla norrmän som åker över till Strömstad slipper karantän vid hemkomst.

ANNONS
LocationStrömstad||

I mitten av mars förra året stängde Norge gränsen, och inget blev sig likt i Strömstad. Men nu kommer det glädjebesked som många har väntat på - den 5 juli öppnar Norge upp och öppnar gränsen. De nya reglerna börjar gälla från midnatt natten till måndag 5 juli.

För att Norge ska öppna gränsen har det under pandemin varit antal fall per 100 000 invånare som bestämt om regionen klassats som rött eller grönt. För att det ska klassas som grönt ska incidensen vara under 50 per 100 000 invånare. Västra Götaland har under hela pandemin legat högt över den gränsen. Men nu visar siffrorna på en ljusare framtid, för vecka 27 så kommer incidensen ligga på 33 fall per 100 000. Vilket innebär att Västra Götaland nu klassas som en grön region och därmed öppnas gränsen.

ANNONS

– Även om stora delar av Europa blir grönt, och flera kan resa in utan att vara i karantän kommer vi fortsatt ha regler om inreseregistrering och test vid gränsen för de som kommer från gröna länder. Reglerna ska skydda oss från importsmitta och mot nya virusvarianter, säger hälsominister Bent Høie i ett pressmeddelande.

Nya besked från norska regeringen på fredagen

Den norska regeringen meddelade på fredagseftermiddagen de nya regler som gäller, efter FHI:s bedömningar. Trots att flera områden blir gröna i Sverige så kommer alla, med undantag för de fullvaccinerade och de som har haft covid-19 de senaste sex månaderna, att fortsätta med inreseregistrering och ta ett coronatest vid gränsen, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

Men både svenskar och norrmän som är fullvaccinerade och kan visa upp coronapass vid gränsen slipper fylla i inreseschema eller ta ett test på gränsen. Detta gäller för alla som kommer till Norge, oavsett landets status.

Västra Götaland uppfyller Norges krav

I både Strömstad och Tanum rapporterades noll nya fall under vecka 23 och 24. Under vecka 24 rapporterades 347 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, en minskning med 44 procent jämfört med veckan innan. Det ger 20 fall per 100 000 invånare. Vecka 25 hade regionen 234 nya fall, som innebär 13 fall per 100 000. Sammanlagt betyder det att Västra Götaland nu har 33 fall per 100 000 invånare räknat på två veckor, vilket alltså uppfyller Norges krav.

ANNONS

Regioner som blir gröna i Sverige är: Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland.

LÄS MER: Kent Hansson (S): Det här är oerhört, oerhört glädjande

ANNONS