En 24-årig man har fått hjältestatus efter sitt ingripande i Annecy under torsdagen. Med en ryggsäck som sköld attackerade han knivmannen som då flydde från platsen.
En 24-årig man har fått hjältestatus efter sitt ingripande i Annecy under torsdagen. Med en ryggsäck som sköld attackerade han knivmannen som då flydde från platsen. Bild: AFPTV

Student stoppade knivmannen – med ryggsäck

En 24-årig man har fått hjältestatus efter sitt ingripande i Annecy under torsdagen. Med en ryggsäck som sköld attackerade han knivmannen som sedan sprang från platsen.

ANNONS

Han hyllas över hela Frankrike och ska träffa landets president Emmanuel Macron under fredagen. Mannen, en 24-årig filosofistudent, går nu under namnet ”Ryggsäckshjälten” efter sitt ingripande mot knivmannen i Annecy i torsdags, rapporterar Reuters.

Jagade knivmannen

Ryggsäckshjälten var på pilgrimsfärd och på väg till en katedral när han mötte knivmannen i en park. Efter att han sett hur mannen gick till attack mot barn i en vagn och hur deras mamma försökte skydda dem agerade studenten instinktivt.

I en video som sprids på sociala medier ses studenten springa mot knivmannen med sin ryggsäck som sköld. Knivmannen gör ett utfall som 24-åringen blockerar med en av sina ryggsäckar. Studenten kastade även en ryggsäck efter knivmannen som därefter började springa från platsen.

ANNONS

Studenten tog upp jakten på mannen. Andra videoklipp som cirkulerar på sociala medier visar hur han följer efter på avstånd innan polisen ingriper i jakten.

Knivmannen greps sedan av polisen och ska ha skottskadats. Studenten klarade sig undan skador och publicerade ett inlägg på sin Facebooksida att han mår bra och ”ber för barnen”.

Agerade instinktivt

Efter hans ingripande har hans sociala medier flöden överösts med hyllningar.

”Du gjorde vad du kunde, du gav inte upp, du sprang inte därifrån. Du är en ängel” skriver en person.

Till den franska tv-kanalen Cnews berättar mannen att han agerade instinktivt.

– Jag tyckte det var otänkbart för mig att sitta och göra ingenting. Jag agerade som en fransman borde agera, jag gjorde allt för att skydda de svagaste, säger han till tv-kanalen.

Fyra barn och två pensionärer attackerades av knivmannen på torsdagen. Under fredagen meddelande Frankrikes premiärminister, Elisabeth Borne, att alla barnen opererats med framgång.

ANNONS