Ödesdygn i Älvdalen – blåsten försvårar

Blåsten försvårar släckningsarbetet öster om Älvdalen i norra Dalarna där 3 700 hektar brinner. Sju helikoptrar tvingades avbryta vattenbombandet på grund av åskoväder – samtidigt riskerar träd att falla omkull över personal och bilar.

ANNONS
|

Det brinner på 47 platser i landet enligt SOS Alarms senaste karta över larm om brand i skog och mark. Värst brinner det fortfarande runt Färila i Ljusdals kommun och i skogarna öster om Älvdalen.

Omslaget i vädret med regn, blåst och åska försvårar släckningsarbetet – i Älvdalen/Trängslet har vindbyarna legat på mellan 8 till 15 meter per sekund, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

- Det har blåst ordentligt i dag, men vi har lyckats hålla emot tack vare förberedelsearbetet i går och i natt då vi förstärkte begränsningslinjerna. Det visade sig ha effekt nu, säger han och beskriver läget som ett "ödesdygn".

ANNONS

- Klarar vi det här kommer vi förmodligen klara det sedan också. Och jag är hoppfull – men dagen är inte klar ännu.

Helikoptrar tvingades avbryta

Förutom spridningsrisken gör blåsten även att träd riskerar att falla omkull över bilar och personal, varför det nu pågår ett omfattande röjningsarbete längs med vägkanten.

Samtidigt gjorde åska och blixt att helikoptrarna tvingades avbryta vattenbombandet under lördagskvällen.

- Det är svårare att överblicka branden från marken och blir det ordentliga toppbränder måste man nästan ha en helikopter för att kunna släcka, säger Szymanski.

Senare kunde några helikoptrar åter ta sig upp i luften för att patrullera området. Fokus ligger nu på morgondagen där hoppet ligger på söndagens regn.

- Får vi det vore det fantastiskt positivt, säger han.

ANNONS

Mikael Tofvesson, biträdande chef för MSB:s operativa avdelning, sade vid myndighetens presskonferens på lördagen att brandläget är kritiskt.

I början av nästa vecka stiger temperaturerna igen och då ökar brandriskvärdena.

- Vi har inte uppmätt så här höga brandriskvärden i modern tid, sade Tofvesson.

Kraftsamling i Ljusdal

Enligt Robert Strid, räddningsledare i Gävleborg, är man nu helt beroende av vädret, hur varmt och torrt det blir. En brand på 9500 hektar rasar fortfarande runt Färila i Ljusdals kommun.

Räddningstjänsten har lyckats manövrera lördagens blåst – men det regn som fallit över området har inte hjälpt på långa vägar, säger han under en presskonferens på eftermiddagen.

- Det lilla regn som kommit har ingen effekt. Vi hoppas och ser i stället till prognoserna i morgon då vi kan få lite mer regn, säger han.

Det två veckor långa släckningsarbetet övergår nu i en period av kraftsamling, säger Ulrika Lindberg, chef över insatsledningen. Hittills har arbetet mestadels bestått i att försöka upprätthålla begränsningslinjerna som på vissa ställen fortfarande är i behov av förstärkning.

ANNONS

- Nu gäller det att hitta tillfällen när vädret och förutsättningarna är så pass bra att vi kan gå in och aktivt släcka ner områden, säger Lindberg.

TT

Fakta: Brandläge – största bränderna

Läget just nu vid de tre största brandområdena:

Ljusdals kommun: Branden går in på 14:e dagen. Brandområdet är 9500 hektar. Cirka 200 personer evakuerade.

Älvdalen/Trängslet: Branden går in på den 16:e dagen, orsakad av blixtnedslag. Området omfattar 3700 hektar. Inga evakuerade.

Jämtland: Sammantaget har 6164 hektar skog brunnit på som mest sex områden. Två områden är inte släckta. Inga evakuerade.

Källor: MSB, Räddningstjänsten Ljusdal, Räddningstjänsten Jämtland, länsstyrelsen i Dalarna.

Fakta: Internationella resurser

Två franska brandbekämpningsplan arbetar under lördagen vid branden i Ljusdal.

Två portugisiska brandbekämpningsplan står i beredskap i Örebro för eventuella insatser i södra Sverige.

Det turkiska brandbekämpningsplan som inväntas planeras nu att stationeras i södra Sverige.

30 brandmän är på väg från Finland, men det är ännu inte klart var de ska stationeras.

Därutöver finns 250 personer i markstyrkor, företrädesvis från Polen, Tyskland och Frankrike plus markstyrkor från nordiska länder.

Källa: MSB

ANNONS