Mensen kommer inte när den brukar och blödningen är inte som vanligt – mensrubbningar kan uppkomma av en mängd olika anledningar. Arkivbild.
Mensen kommer inte när den brukar och blödningen är inte som vanligt – mensrubbningar kan uppkomma av en mängd olika anledningar. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Över 5 000 kvinnor har rapporterat mensrubbning

Tusentals svenska kvinnor har rapporterat mensrubbningar efter att ha vaccinerats mot covid-19. Men det dröjer innan ett eventuellt samband kan fastställas – eller uteslutas. Oregelbunden mens är mycket vanligt, och många hade sannolikt fått det även utan att ha tagit vaccinet, enligt en gynekolog.

ANNONS

Mellanblödningar, mensvärk och utebliven mens.

I Sverige har hittills cirka 5 687 rapporter om menstruationsrelaterade besvär efter vaccinering mot covid-19 kommit in, enligt Läkemedelsverket.

Men på myndigheten är man inte förvånad över siffran.

– Börjar det pratas om det genererar det rapporter. Dessutom är det ju så att mensrubbningar är väldigt vanligt förekommande även i vanliga fall, det är något som nästan varenda kvinna varit med om, och det gör ju det hela väldigt svårvärderat, säger Ebba Hallberg, senior expert vid Läkemedelsverket.

Flest rapporter kommer från kvinnor i 30-årsåldern, följt av kvinnor i 20-årsåldern.

241 av de misstänkta biverkningarna har klassats som allvarliga.

ANNONS

Fått mensrubbning ändå

Det finns i nuläget inget som talar för att covid-vaccinerna skulle orsaka mensrubbningar. Läkemedelsverket lutar sig här mot den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetsbedömning.

– Det är naturligtvis något vi följer löpande. Men i dagsläget finns det inget som talar för att det ska finnas ett samband, säger Ebba Hallberg.

Även Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, betonar att mensrubbningar är otroligt vanligt.

– När man vaccinerar en hel befolkning – med flera vaccindoser, under kort tid, och alla samtidigt – så är det inte konstigt att en del av de här mensrubbningarna kommer i anslutning till vaccinet. Då tänker den kvinna som drabbas att det beror på vaccinet, men hon kanske skulle fått sin mensrubbning ändå, säger hon.

Utesluter inte koppling

Helena Kopp Kallner utesluter samtidigt inte att covid-vaccinet kan påverka menscykeln.

– I och med att mens är en immunologisk reaktion, en inflammation i livmoderslemhinnan, kan den mycket väl påverkas av vaccinet som också fungerar immunologiskt, säger Helena Kopp Kallner.

– Sen vet vi också att man kan få mensrubbningar när man är sjuk, det är ganska vanligt. Så om man blir sjuk av vaccinet skulle man kunna få mensrubbningar av det. Men i vilket fall så är det i så fall kortvarigt, ingenting som är farligt och det ska gå över efteråt, säger hon.

ANNONS

Det är samtidigt viktigt att inte ge covid-vaccinet skulden för exempelvis upprepade mellanblödningar, betonar hon.

– Pågår det här månad efter månad måste man söka vård. Det är inte okej att skylla på covid-vaccinet. Det kan vara tecken på exempelvis könssjukdomar eller andra sjukdomstillstånd, i värsta fall cancer, säger Helena Kopp Kallner.

Handlar det om att mensen upphör är det första man ska göra att ta ett graviditetstest. Men utebliven mens kan också bero på viktnedgång eller hård träning.

– En enstaka mensrubbning är ingen fara. Men har det gått mer än tre månader ska man söka läkare, säger Helena Kopp Kallner.

"Påverkar inte infertiliteten"

En felaktig föreställning som spridits kring covid-vaccinerna är att man kan bli steril av dem. Men enligt Läkemedelsverket finns det inget som tyder på att vaccinerna påverkar vare sig kvinnors eller mäns fertilitet.

TT: För den som drabbas av mensrubbningar ligger det kanske nära till hands att ändå bli orolig för detta?

– Det är förstås svårt för oss att påverka vilken oro olika personer känner, därför vill jag verkligen åter understryka att detta med påverkan på fertiliteten är en myt och att det finns så väldigt många andra orsaker till att man skulle få en mensrubbning, säger Ebba Hallberg.

ANNONS

Norge undersöker

Även många andra länder har fått in biverkningsrapporter från kvinnor som anmält att deras menscykel förändrats efter vaccination mot covid-19. I Norge pågår nu en stor studie som, bland annat, ska titta på om det finns ett samband mellan mensrubbningar och vaccinerna.

TT: Borde man undersöka detta i Sverige också?

– Det kan vara bra därför att man kan lugna människor. Men som gynekolog har jag oerhört svårt att tänka mig en mekanism varvid ett vaccin skulle orsaka långvariga menstruationsförändringar, säger Helena Kopp Kallner.

Frågan är när vi kan få ett definitivt svar på om det finns ett orsakssamband mellan mensrubbningar och covid-vaccinerna eller inte.

– Det vet vi i dagsläget att det inte gör, men det är något vi fortsätter att följa i den löpande säkerhetsövervakningen. Man följer ett läkemedel, dit även vacciner hör, under hela dess livscykel. Men det är klart att det är extra viktigt i början, och det är också därför som det är så viktigt att rapportera, säger Ebba Hallberg på Läkemedelsverket.

Bild: Johan Hallnäs/TT
Gynekolog Helena Kopp Kallner utesluter inte att covid-vaccinet kan påverka menscykeln – men i så fall kortvarigt och ofarligt. Arkivbild.
Gynekolog Helena Kopp Kallner utesluter inte att covid-vaccinet kan påverka menscykeln – men i så fall kortvarigt och ofarligt. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fakta: EMA håller ögonen på frågan

De misstänkta biverkningar om mensrubbningar som rapporterats i Sverige har handlat om olika typer av problem, exempelvis mellanblödningar, ökad mensvärk och ändrade intervaller mellan menstruationerna.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC har framhållit att mensrubbningar är mycket vanliga och kan uppkomma även utan någon bakomliggande medicinsk orsak.

Kommittén fortsätter dock att hålla ögonen på frågan. Samtliga företag med EU-godkända covid-vacciner har uppmanats att komma in med ytterligare data kring frågan.

Källa: Läkemedelsvärlden

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS