Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerpartiet tänker rösta nej till Stefan Löfven i den kommande statsministeromröstningen.

Ännu ett regeringsförsök sprack

Sverige får vänta ytterligare på en ny regering. Försöken att få till ett samarbete mellan S, MP, C och L sprack.

Om Löfven hade fått till en budgetsamverkan med Centern (C) och Liberalerna (L) hade det kunnat bli en ny rödgrön regering i slutet av veckan.

Men efter dygnet runt-förhandlingar med S de senaste fem dagarna så anser C att man fått för lite.

- Jag är genuint besviken över att S inte tog denna historiska chans, säger C-ledaren Annie Lööf.

Röstar nej

Efter Centerns besked kommer även Liberalerna att rösta nej till Löfven som statsminister. C och L kommer inte heller att stödja regeringens övergångsbudget i riksdagens slutvotering på onsdag.

Det innebär att budgetförslaget från Moderaterna och Kristdemokraterna ser ut att vinna med stöd av Sverigedemokraterna. Förslaget innehåller bland annat skattesänkningar för 20 miljarder kronor 2019.

S-ledaren Stefan Löfven tycker att han gjort stora eftergifter för att få till stånd ett mittensamarbete. Han pekar bland annat på att S gått med på att sänka värnskatten.

Enligt honom var S även redo till kompromisser när det gäller C-krav på reformer på arbets- och bostadsmarknaden.

Håller inte med

Den bilden delar inte Centerledaren. Lööf tycker att de socialdemokratiska löftena på de områdena är alldeles för vaga och oprecisa.

C har krävt en mer flexibel arbetsrätt med förändring av turordningsreglerna. Partiet vill dessutom införa inträdesjobb med lägre ingångslöner för framförallt nyanlända. Ytterligare ett C-krav är en reformering av a-kassan i stil med Danmarks flexicurity-modell.

Löfven ser behov av reformer, men hävdar att kraven skulle förändra den grundläggande balansen på arbetsmarknaden. Därför vill han avvakta fackens och arbetsgivarnas egna diskussioner om förändring.

Oklart om omröstning

På bostadsmarknaden vill C se fri hyressättning för nybyggda lägenheter och en möjlighet för befintliga hyresgäster att förhandla bort hyresregleringen mot en ersättning från hyresvärden.

Även på det området vill S avvakta diskussioner mellan marknadens parter.

- Jag trodde att det verkligen fanns en större insikt hos S på de här områdena, säger Lööf.

När statsministeromröstningen om Löfven ska hållas är nu oklart. Riksdagens talman Andreas Norlén har gett partierna ett par dagar för att tänka över innebörden i C:s besked. Under den tiden ska Norlén föra samtal med partiledare.

Ligger kvar

Löfven uppger att han tänker bidra med allt han kan för att Sverige ska få en regering så snabbt som möjligt. De eftergifter han erbjudit C och L kommer att ligga kvar.

- Man kan inte förhandla och köra fast och sedan går alla tillbaka till sina utgångspositioner. Så kan man inte göra, säger Löfven.

Centerledaren Annie Lööf hävdar att hon gjort allt hon kan.

- Nu måste andra partier, inte minst de två stora, S och M, ta ansvar för att Sverige ska få en ny regering, säger Lööf.

Liberalerna hade tänkt hålla ett partiråd på tisdagen för att ta ställning till resultatet av förhandlingarna. Men efter Centerns besked anser L:s partiledning att det inte finns något för partirådet att ta ställning till och ställer in mötet.