Åkesson lyfter SD även lokalt

Sverigedemokraternas framgång i valet märks över hela landet. I Bollebygd i Västra Götaland blev SD största parti i riksdagsvalet. Det socialdemokratiska kommunalrådet kliar sig i huvudet över det förändrade politiska landskapet.

ANNONS
|

Nära var fjärde röstande gav sitt stöd till SD och partiets starka namn Caroline Nordengrip är på väg till Stockholm.

- Som det ser ut nu kan jag hamna i försvarsutskottet. Men det avgörs slutgiltigt på det första gruppmötet, säger hon.

Längre upp i landet

Bollebygd är ett exempel på hur SD vinner framgång i kommuner också längre upp i landet än i Skåne, där partiet redan tidigare har varit starka.

Munkedal i Bohuslän blev de största parti i kommunalvalet. I Bollebygd är SD största parti i riksdagsvalet med 23,7 procent. I kommunvalet däremot fick de 18,1 procent och ligger mer än fem procentenheter efter Socialdemokraterna.

ANNONS

- Rikspolitiken påverkar. Jimmie Åkesson är en dragfaktor, säger Caroline Nordengrip.

Att man inte har fått samma genomslag i kommunen beror på det lokala uppstickarpartiet Folkets röst, tror Nordengrip. Det fick 15,5 procent och har många åsikter som liknar Sverigedemokraternas. Ändå är Caroline Nordengrip nöjd med resultatet. SD är nu näst största parti och aspirerar på en kommunalrådspost.

- Skulle en kommunalrådspost bli ledig så skulle jag stanna hemma från riksdagen för att ta den istället, säger hon.

- I riksdagen har man en begränsad möjlighet att påverka. Men om vi kan få till en riktig förändring här i kommunen, vilket jag tycker Bollebygd behöver, så får man inte tänka på sig själv i första rummet.

ANNONS

Ordning och reda

De kommunala frågor som har debatterats i valrörelsen är samma som i många andra kommuner: barn- och äldreomsorg, kommunikationer, frågor om trygghet på gator och torg. Och så migration och invandring.

- Vi vill ha mer ordning och reda. Kommunen har valt att låta åldersuppskrivna ensamkommande stanna och det till en hög kostnad, anser Caroline Nordengrip.

- Vi valde att gå emot.

Regnet strilar ner över Bollebygds torg. Tappra invånare under paraplyer passerar förbi kommunhuset in på Ica och Systembolaget. Den lokala pizzerian har en handfull besökare när det är lunchdags.

På sitt kontor sitter kommunalrådet Peter Rosholm (S). Han har svårt att förstå vad som är orsaken till Sverigedemokraternas framgång.

- Jag kan inte svara på det. Det är jobbigt och frustrerande, säger han.

ANNONS

Han tänker att trender från riksdagsvalet slår igenom på valresultatet. Men när han ser på kommunen tycker han att det mesta fungerar i stort sett bra.

- Vi har bra ekonomi och bra verksamheter. Vi växer så det knakar, folk vill flytta hit, det byggs och det utvecklas, säger Peter Rosholm.

Invandringsfrågan

Han tror att SD:s ökade stöd handlar om invandringsfrågan.

- Det är enbart den det handlar om. Jag tycker att den har fått lite fel proportioner. Vi tar emot omkring 40 nyanlända varje år. Och så har vi några afghanska pojkar som bor här, nu tror jag det rör sig om sju personer, säger han.

Vad som nu händer i kommunen är inte avgjort. Partierna pratar med varandra och vilken konstellation som till slut ska styra återstår att se. Det enda Peter Rosholm är säker på är att han inte pratar med Sverigedemokraterna.

ANNONS

- Nej, det gör jag inte, och det tror jag inte att något av de andra partierna gör heller, säger han.

TT

Fakta: Valet i Bollebygd

Bollebygd är en kommun i Västergötland. Den har drygt 9000 invånare och bröt sig loss från Borås så sent som 1995. Många som bor där pendlar till Göteborg eller Borås.

Preliminär röstfördelning riksdagsvalet/kommunvalet

Sverigedemokraterna 23,7% (+5,0) / 18,1% (+2,9)

Socialdemokraterna 23,6% (-3,4) / 23,2% (-6,8)

Moderaterna 20,2% (-4,5) / 16,2% (-6,8)

Centerpartiet 9,9% (+1,0) / 8,8% (+1,2)

Kristdemokraterna 7,9% (+2,8) / 5,6% (+1,8)

Liberalerna 5,5% (+0,8) / 4,0 (+1,3)

Vänsterpartiet 5,2% (+0,9) / 3,6% / -0,1)

Miljöpartiet 3,9% (-1,2) / 4,7% (-1,0)

Feministiskt initiativ 0,3% (-1,4) / 0,1% (+0,0)

Folkets röst – / 15,5% (+7,8%)

Övriga 0,7% (-0,1) / 0,1% (-0,2)

Valdeltagande 84,4% (+1,1)

Källa: Valmyndigheten

ANNONS