Partiledare Jimmie Åkesson (mitten) jublar då preliminärt valresultat presenterats.
Partiledare Jimmie Åkesson (mitten) jublar då preliminärt valresultat presenterats.

Åkesson om tredjeplatsen: "Ingen tävling"

Sverigedemokraterna ser ut att växa med 6 procentenheter. Trots en skandal kring partiets toppnamn kan SD bli en av det svenska EU-valets stora vinnare.

ANNONS
|

När det preliminära valresultatet presenterades bröt jubel ut på Sverigedemokraternas valvaka, på ett hotell vid vattnet i Nacka. Partiet växer från 9,6 procent i förra EU-valet till 15,6 procent, enligt det preliminära valresultatet.

- Jag har varit väldigt orolig de här veckorna som har varit att våra väljare ska stanna i soffan i stället för att gå och rösta. Uppenbarligen har vi fått med oss många, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson till TT.

ANNONS

Partiet hade hoppats att bli näst största parti, men hamnade trea. Åkesson säger sig dock inte vara besviken.

- Nej, det är ingen tävling på det sättet, utan det handlar om att få väljarnas förtroende, säger Jimmie Åkesson.

"Tydlig konfliktlinje"

SD kniper ett mandat till och har nu tre stolar i parlamentet. Kritiken mot EU är en förklaring till partiets ökning, tror SD-ledaren.

- Det finns en ganska tydlig konfliktlinje mellan de som vill fortsätta att bygga en superstat och å andra sidan finns det vi som inte vill det, utan vill återflytta makten till medlemsländerna. Vår framgång tyder på att fler och fler tycker att samarbete i Europa är bra, men att en överstatlig union är dåligt.

Samtidigt som SD växer minskar den grupp partiet ingått i under den gångna mandatperioden, ECR. Men Åkesson är inte orolig för att tappa inflytande.

ANNONS

- Partigrupperna förhandlas ju nu kommande vecka och jag är ganska säker på att även vår grupp kommer att växa. Det kommer att finnas nya partier som vill in i den, säger Jimmie Åkesson.

Skakats av skandal

Den senaste veckan har partiet skakats av skandalen kring förstanamnet Peter Lundgren, som utreds för sexuellt ofredande efter att han erkänt att han tagit en partikamrat på brösten mot hennes vilja. Uppgifterna kom bara ett dygn efter det att fjärdenamnet på partiets EU-valslista, Kristina Winberg, fått sparken från både partiet och listan. Winberg har vid ett tillfälle bandat ett samtal med den utsatta kvinnan där hon berättar om Lundgrens agerande.

Lundgren har i sin tur anmält Winberg för förtal. Händelserna verkar inte har påverkat väljarstödet för partiet.

TT

Fakta: I EU-parlamentet sedan 2014

I valet till Europaparlamentet 2014 gick SD starkt framåt och fick 9,7 procent av väljarnas röster.

Det motsvarade två mandat, som Peter Lundgren och Kristina Winberg har suttit på.

Inför årets EU-val toppar Lundgren partiets lista. Winberg var fjärde namn innan hon petades.

På plats två finns Jessica Stegrud, trea är Charlie Weimers och femma är Johan Nissinen.

SD ingår i partigruppen ECR – Europeiska konservativa och reformister – tillsammans med bland andra brittiska Konservativa partiet (Tories), polska Lag och rättvisa och Dansk Folkeparti.

Gruppen har 75 av parlamentets 751 platser.

Fakta: Högerkanten i EU-parlamentet

I EU-parlamentet finns för tillfället tre partigrupper med olika nyanser av EU- och invandringskritik:

ECR – Europeiska konservativa och reformister – har 75 ledamöter och domineras av brittiska Konservativa partiet (18) och polska Lag och rättvisa (14). Här ingår även bland andra SD, Sannfinländarna, Dansk Folkeparti och italienska Fratelli d'Italia.

EFDD – Frihet och direktdemokrati i Europa – har 41 ledamöter från främst italienska Femstjärnerörelsen (11) och ärkebrexitören Nigel Farages nya parti, Brexitpartiet (9).

ENF – Nationernas och friheternas Europa – har 37 ledamöter från framför allt franska Nationell samling (15), italienska Lega (6) och nederländska PVV (4).

Även bland de 21 grupplösa finns en rad partier på ytterhögerkanten, som ungerska Jobbik, grekiska Gyllene gryning och tyska NPD.

Fotnot: Flera av de EU- och invandringskritiska partierna har drabbats av splittringar och utbrytningar efter valet 2014. Exempelvis är de invalda för tyska AFD och brittiska Ukip nu spridda i en mängd olika partier i totalt fyra olika partigrupper.

ANNONS