Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefan Jakobsson, riksdagsledamot för SD, och partiets skolpolitiske talesperson, hoppar av riksdagsvalet. Arkivbild.

Åkesson: Svårt att återupprätta förtroende

Sverigedemokraternas skolpolitiske talesperson Stefan Jakobsson hoppar av. Anledningen är avslöjanden i Aftonbladet om att han låtit skattebetalarna stå för privata taxiresor, boende för familjen på resor och en tur till partiledarens "glitterfest".

Sent på tisdagskvällen kom beskedet om att Stefan Jakobsson drar tillbaka sin kandidatur till riksdagen.

"Det har hela tiden varit min vilja att göra rätt för mig och när det blivit fel har jag begärt att få rätta till det", säger Jakobsson i ett pressmeddelande.

"Trots detta upplever jag att anklagelserna och misstankarna mot mig tar upp utrymme som våra partiföreträdare behöver för att kommunicera vår politik", förklarar han avhoppet med.

"Klokt beslut"

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att det är "ett klokt beslut".

- Det är helt rätt. Han har gjort fel, och det blir väldigt svårt att utifrån det som framkommit återupprätta något slags förtroende snabbt, och definitivt inte innan söndag.

TT: Hur känns det att det här kommer så nära valet?

- Det är bra att det kommer före valet, så att personer som agerar fel har möjlighet att frånträda sin kandidatur. Men jag hade ju hoppats att det fanns sådan här granskning kontinuerligt och inte bara en gång var fjärde år, säger Åkesson till TT.

SD har tidigare sagt att förtroendet för Jakobsson skadats men att han får en ny chans.

Över 300 000 kronor

Aftonbladet har i en rad artiklar publicerat uppgifter om att Jakobsson under fyra år i riksdagen åkt taxi för över 300 000 kronor, bland annat ett hundratal gånger mellan hemmet i Sörmland och riksdagen. Det är en sträcka på över åtta mil och kvittona har skickats till riksdagen.

Riksdagsledamöter har rätt att ta taxi i tjänsten när lämpliga allmänna kommunikationer saknas, eller om det finns särskilda skäl. Men Jakobsson har också ett årskort på SJ, betalt av riksdagen.

Tidningen har uppmärksammat att Jakobsson, som är partiets skolpolitiske talesperson och ofta lyfter fram behovet av mer ordning och reda i skolan, vid några tillfällen har låtit riksdagen betala för familjens boende under tjänsteresor. Det är tillåtet att ta med familjen på tjänsteresor, men ett bestämt avdrag ska göras om det sker. Det har Jakobsson inte gjort

Enligt tidningen har han också åkt till en väns svensexa och bröllop och låtit riksdagen betala. En resa till partiledaren Jimmie Åkessons glitterfest i februari i år redovisade han som konferens.

Tagit traktamente

Vid de tillfällena har han begärt traktamente, ersättning för hotellrum och resa från riksdagen, och fått det.

Stefan Jakobsson har sagt till Aftonbladet att han vid varje resa också har haft möten som har att göra med riksdagsuppdraget. Han har, efter granskningen bett att få betala tillbaka en del pengar, bland annat för ett 30-tal taxiresor som han medgett varit privata.

Bland de taxiresor som noterats är en från hemmet till en ishockeymatch, en till en nattklubb och resor till privata fester.

Jakobsson har förklarat det hela med att säga att han trodde att han kunde boka privat via riksdagens taxitjänst.

- Jag trodde på fullaste allvar att man kunde beställa privata resor, säger han till tidningen.