Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den alternativa förklaringen är praktiskt taget utesluten, skriver åklagare Linda Schön i dagens pressmeddelande. Arkivbild.

Åklagaren: Uteslutet att andra dödat hemlös

Åklagaren överklagar tingsrättens dom i fallet där en hemlös man från Rumänien hittats död i en park i Huskvarna.

Hon överklagar nu hela målet. I tingsrätten dömdes en 16-årige pojke till fem månades sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande av den hemlöse mannen. Men han friades för mord. En 14-årige pojke, vars skuld prövas i en så kallad bevistalan (som hålls mot någon som inte är straffmyndig), friades helt.

En avgörande punkt i domen var att rättsläkaren konstaterat att tidsspannet inom vilken mannen kunde ha dött var så stort att det inte kunde uteslutas att någon annan senare kommit till platsen och orsakat mannen död.

- Vi anser att tingsrätten har dragit för stora slutsatser av den alternativa förklaringen, säger Linda Schön.

Kommer stå fast

16-åringens advokat Anders Tolke har tagit del av överklagan. Men han väntar sig inga avgörande förändringar när fallet prövas i högre instans.

"Min uppfattning är att tingsrättens dom i de väsentliga delarna kommer att stå fast", skriver han till TT.

Överklagar bevistalan

Åklagare Linda Schön överklagar också det friande utslaget i bevistalan mot 14-åringen. Hon anser att rätten ska pröva gärningen precis som man gör när man prövar ett åtal och att tingsrätten inte är bunden av den rubricering som står högst upp.

- Det är en principiellt viktig fråga. Som det är nu blir 14-åringen dömd i domskälen men inte i domslutet. Det innebär ju att han till exempel inte kan överklaga, konstaterar hon.

Åklagaren aviserar att åtalet kommer att förtydligas och kompletteras.

- Det har bland annat inkommit uppgifter från allmänheten och från media som vi har följt upp och kontrollerat, men det är inget dramatiskt, säger Linda Schön.

Hittades i parken

Det var på morgonen den 8 augusti som den hemlöse mannen från Rumänien hittades död i Smedbyparken i Huskvarna. Polisen kallade inledningsvis händelsen för vållande till annans död. Men en vecka senare, efter obduktionen, ändrades rubriceringen till mord. Misstankarna kom tidigt att riktas mot de två pojkarna.

Att en rättsläkare inte kallades till platsen redan när mannen hittades gjorde att det inte gick att fastställa det tidspann inom vilket mannen dog mer exakt än det som nu angavs i rätten.

Mordet på mannen väckte förstämning i hela Huskvarna. Många hade sett och kände igen honom då han ofta satt utanför gallerian i centrum.