Åldersgränsen på 65 år för Astras coronavaccin ligger kvar

Åldersgränsen på 65 år för Astra Zenecas vaccin ligger kvar. Personer under 65 som fått en dos av Astras vaccin kommer att erbjudas ett annat vaccin till den andra dosen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff.

ANNONS
|

Den som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin och är under 65 år kommer att erbjudas en andra dos från Moderna eller Pfizer Biontech. Astra Zenecas vaccin kommer däremot att fortsätta ges till alla över 65 år. Det beskedet kom på tisdagen från Folkhälsomyndigheten.

Det här är ett beslut som Folkhälsomyndigheten landat i trots att risken för allvarliga biverkningar med blodproppar och blödningar är extremt liten och att den Europeiska läkemedelsmyndigheten inte slagit fast att ålder är en riskfaktor. Även andra länder har infört begränsningar, men har satt gränsen vid lite olika åldrar.

– Att vi satt 65 år som gräns beror på att man inte kunnat se dessa allvarliga biverkningar hos någon över 65, säger Anders Tegnell.

ANNONS

För yngre, framförallt mellan 40 och 50 år, är risken för att drabbas av allvarlig covid-19 däremot ungefär lika stor som att få någon av de allvarliga biverkningarna. Därför ska yngre erbjudas andra vaccin.

Anders Tegnell hoppas dock att fler studier så småningom kan avgränsa den grupp som är i riskzonen för allvarliga biverkningar så att man kan fortsätta ge Astra Zenecas vaccin till fler. Men tills dess gäller de nuvarande rekommendationerna.

Ofarligt att ta olika vaccin

Anders Tegnell ser heller ingen risk med att ta en annan typ av vaccin som andra dos, trots att det inte finns några bra studier kring detta.

– Vi hoppas på tydligare data framöver. Grupperna som får olika vaccin kommer att följas upp och flera länder kommer att studera detta.

Men att olika vaccin skulle öka risken för nya och okända biverkningar har Anders Tegnell väldigt svårt att se.

– Det är extremt svårt att teoretiskt förstå hur det skulle gå till, säger han.

Vaccinationstakten kommer heller inte att påverkas mer än ytterst marginellt och någon risk för att vi kommer att sitta med för många doser med Astra Zenecas vaccin finns inte heller då vi kan styra inflödet av antalet doser och samtidigt fortsätter vaccinera 65-plussare, där många fortfarande behöver både en första och en andra dos.

ANNONS

Ytterligare 37 dödsfall har rapporterats enligt Folkhälsomyndigheten och sammanlagt har 13 825 dött och 916 830 personer insjuknat i Sverige.

Hålla avstånd det enda som hjälper

Smittspridningen i Sverige är fortsatt omfattande och läget är allvarligt enligt Anders Tegnell.

– Vi ser inga tecken på att smittspridningen minskar. Därför måste vi fortsätta att hålla avstånd, det är det enda som kommer att göra skillnad.

Urban Lindberg, enhetschef vid Socialstyrelsen, konstaterade också att läget inom sjukvården är illa. Kurvorna på antalet inlagda patienter som vårdas för covid-19 fortsätter att stiga och av landets 781 disponibla intensivvårdsplatser upptas nu 63 procent av patienter med covid-19.

– Tyvärr ser vi ingen prognos på förbättring de kommande veckorna med tanke på att smittspridningen fortsätter att öka.

Och personalen är tämligen slutkörd.

– Nu kör vi motorn på rött, sa Urban Lindberg.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS