Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild. Bild: Michael Probst

Årets hittills varmaste dag

Juni startar med en rekorddag. Årets hittills högsta temperaturer har uppmätts på flera håll i landet – men snart blir det svalare.

ANNONS

I Delsbo i Hudiksvalls kommun var det på måndagen 30,4 grader varmt, enligt SMHI:s preliminära siffror. Det är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige i år. I nästan hela landet har man kunnat njuta av höga temperaturer och strålande sol och det ser ut att kunna hålla i sig under tisdagen.

– Det beror på hur mycket solen är framme och värmer men lokalt skulle vi kunna se temperaturer i morgon som liknar de vi haft i dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

För de som tycker om sol och värme är det läge att njuta för snart vänder det.

ANNONS

– Successivt de närmaste dagarna sjunker temperaturerna. Från onsdag och framåt så väntas det lägre temperaturer i hela landet, säger Sofia Söderberg.

Det kommer även vara mindre soligt senare i veckan och redan under tisdagen väntas lokala skurar och åska.

När sommarvädret återvänder går inte att säga säkert.

– Från helgen och framåt skiljer sig prognoserna men som det ser ut nu är inga högtryck liknande det vi haft i dag på väg, säger Sofia Söderberg.

Under måndagens soltimmar uppmättes, över hela landet, måttlig till hög UV-strålning enligt SMHI:s UV-index. Under sommaren är UV-index i Sverige vanligen 4–7, 6–7 räknas som hög. Över stora delar av södra Sverige, men även i norra norrlands fjälltrakter gick UV-index under måndagen upp till 7.

Ellinor Knoxborn/TT

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS