Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fem människor dog i samband med terrordådet i Stockholm i april. Arkivbild.

Åtal om terrordådet i Stockholm dröjer

Den man som misstänks för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april sitter fortsatt häktad. Utredningen omfattar ett mycket stort antal människor och åtalet kan dröja länge.

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov förblir häktad i väntan på åtal. Vid en fjärde häktningsförhandling i Stockholm har åtalstiden ännu en gång förlängts, denna gång till 28 september. Han beläggs också med fortsatta restriktioner som bland annat innebär att han inte får ta del av nyhetsmedier.

39-årige Rakhmat Akilov är misstänkt för att ha framfört lastbilen som användes vid det dåd på Drottninggatan i Stockholm som krävde fem människoliv. 17 människor skadades vid attacken som omgående betecknades som en terrorhandling.

Tärd och mager

Akilov medverkade genom en videolänk från häktet och på de bilder som visades i tingsrätten syntes en avmagrad och tärd man med ett glest helskägg i samspråk med Robin Söder, en av de två advokater som försvarar honom.

Han har vid tidigare häktningsförhandlingar erkänt terroristbrott, men motsatt sig restriktionerna. Vid torsdagens förhandling accepterade han fortsatt häktning och motsatte han sig inte heller kravet på restriktioner.

- Om man har påkallat en prövning men fått ett beslut så är det lite svårt att begära en ny prövning om inget har ändrats, säger Robin Söder.

Hans Ihrman ville inte svara på när åtal kan väckas, men säger att det kommer att dröja ytterligare flera månader.

- Det är en jättestor utredning och den blir stor därför att jag har ett mycket stort allmänintresse av vad den här utredningen kan klarlägga. Dessutom finns det ett stort antal enskilda personer som misstänks ha blivit utsatta för brott. Därför har jag och utredningen ett alldeles särskilt stort ansvar att klarlägga omständigheter som allmänheten har rätt att få besvarade, säger han.

Robin Söder anser också att åklagaren har en rimlig plan för utredningen och att det vore "intellektuellt ohederligt" att begära att polis och åklagare ska arbeta snabbare.

Fler misstänkta brott

Den brottsrubricering som ligger till grund för häktningen av Rakhmat Akilov är terroristbrott, men enligt Hans Ihrman kan det väntade åtalet komma att omfatta flera olika brott.

- Som det ser ut i dag kommer det förmodligen bli en mycket stor mängd brott som tillkommer, säger han – utan att vilja gå in på vilka ytterliga brottsrubriceringar som kan bli aktuella.