Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Överbefälhavaren Micael Bydén under intervjun med TT.

ÖB vill ha mer politisk långsiktighet

Fyraåriga mandatperioder och femåriga försvarsbeslut. Men överbefälhavaren Micael Bydén säger i en TT-intervju att säkerhets- och försvarsförmågor tar tid att bygga och han efterlyser mer politisk långsiktighet – inte minst om finansieringen.

- Nu talar jag i egen sak, men det finns väl några områden som jag kan tycka att man ska ha en bred överenskommelse kring och just nu finns det en politisk samsyn om att mer satsningar måste göras på säkerhets- och försvarsförmågorna. Och då kan jag tycka att man kan hitta någon form av gemensam uppfattning om nivån, säger Bydén under Almedalsveckan i Visby.

TT: Du vill ha längre, fasta och stadiga politiska uppgörelser?

- Det är det jag önskar. Men jag förstår ju självklart att det är en utmaning med det sätt som vår konstitution ser ut, svarar han.

"Det bästa"

Mandatperioderna i Sverige är på fyra år, och försvarsbesluten löper på fem år. Debatten om försvarsfrågorna hamnar lätt i ett svårbegripligt sammelsurium av miljarder hit och dit och om krav och förväntan om förmågor vid ett visst årtal. Dessutom ska det sättas i förhållande till försvarsbeslut, försvarsgruppers diskussioner samt försvarsberedningens uppdrag – och allt detta adderas också på med politiska utspel om materiel och anslag.

Bydén har att förhålla sig till allt detta. Samtidigt påpekar han att det tar tid att rekrytera och utbilda personal samt att skaffa materiel och få den att fungera.

- Det viktigaste är att vi kan utveckla de förmågor som vi anser att vi ska ha. Att vi som expertmyndighet får göra en bedömning och tillsammans med den politiska ledningen få de här inriktningarna – det skulle vara det bästa.

ÖB: Patriot behövs

ÖB kommenterade även att Liberalerna i dagarna drog tillbaka sitt stöd för regeringens köp av luftvärnssystemet Patriot.

- Vi noterar att det finns olika uppfattningar. Jag står kvar vid den bedömning som vi och Försvarets materielverk gjort, att det här är rätt väg att gå. Det är viktigt för luftförsvarets helhetsförmåga, säger Micael Bydén.

TT: Hur skulle förmågan begränsas om ni inte får systemet?

- Då har vi det vi har i dag.

- Vi behöver ett sådant här system, det är helt uppenbart, sedan är det ett politiskt beslut till syvende och sist, säger ÖB.

Miljötillstånd saknas

I maj återinvigdes regementet P 18 i Visby under pompa och ståt. Men det saknas miljötillstånd och försvaret får bara använda en del av Tofta skjutfält söder om Visby. Det handlar om att länsstyrelsen vill skydda vissa marktyper och fornlämningar, att miljöorganisationer vill skydda djurarter och om fastighetsägare som inte vill ha oljud i sin närhet.

ÖB hade önskat att tillstånden varit klara i förväg.

- Det hade varit bra om det varit klart innan, det hade varit bra om vi varit igång nu. Men vi har respekt för den process som förs, säger Bydén.