Stödet för Socialdemokraterna med statsminister Magdalena Andersson i spetsen ökar, enligt den senaste väljarundersökningen från SVT/Novus. Arkivbild.
Stödet för Socialdemokraterna med statsminister Magdalena Andersson i spetsen ökar, enligt den senaste väljarundersökningen från SVT/Novus. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ökat stöd för Socialdemokraterna

ANNONS

Socialdemokraterna (S) får 29,3 procent av väljarstödet i SVT :s och Novus väljarbarometer. Det är en ökning med 3,7 procentenheter jämfört med senaste mätningen.

– Socialdemokraterna vinner väljare från Vänsterpartiet, Miljöpartiet , Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Det är mycket intressant att de tar ganska stort från flera partier, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

S är populära bland väljare över 65 år där man får 43 procent av stödet. På andra plats i den äldre gruppen av väljarkåren hamnar Sverigedemokraterna med 17,6 procent av stödet.

Medan S får ökat väljarstöd ser det sämre ut för tidigare regeringskollegan. Miljöpartiet får 3,7 procent, vilket är en minskning med 1,1 procent.

ANNONS

– Tappet var som störst innan Miljöpartiet lämnade regeringen. Vi såg tendenser på att väljarstödet ökade något när man lämnade regeringen, men det är inte statistiskt säkerställt, säger Torbjörn Sjöström.

Undersökningen gjordes den 8 november till 5 december 2021. Förändringarna är statistiskt säkerställda.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS