Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaccinationstakten har ökat i Västra Götalandsregionen, 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. Arkivbild
Vaccinationstakten har ökat i Västra Götalandsregionen, 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin. Arkivbild Bild: Rahmat Gul

Ökning av covidfall i Västra Götaland

Antalet nya covidfall i Västra Götaland har, från låga nivåer, ökat med 50 procent på en vecka. Många av de smittade är unga som varit utomlands.

Antalet nya covidfall i regionen sjönk drastiskt i början av sommaren och räknas sedan dess i några hundratal, vilket kan jämföras med toppnoteringarna i julas med över 8 000 nya fall varje vecka. Att det vecka 28 konstaterades 377 nya fall innebär dock en statistisk ökning med 50 procent från föregående veckas 252 fall.

De smittade finns i nästan alla åldersgrupper, men de flesta är under 30 år och fallen kan ofta kopplas till resor utomlands.

"Vi ser tydligt att resor är klar riskfaktor för smitta nu. I många länder ökar fallen med covid-19 igen. Därför är det viktigt att man blir provtagen vid hemkomst från alla länder utom Norden", säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

Dotevall uppmanar alla att vaccinera sig och vaccinationstakten har också ökat; till och med vecka 28 hade 70,5 procent av alla vuxna fått minst en dos vaccin.

Den 21 juli vårdades totalt 38 covidpatienter på regionens sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelning.