100 skolor ska göra digitala nationella prov

ANNONS
|

100 skolor har nu valts ut för att göra digitala nationella prov. Detta blir de första nationella proven i Sverige som utförs på en dator.

"De blir något av pionjärer i det här viktiga och omfattande arbetet med att digitalisera de nationella proven. Vi ser fram emot att genomföra försöksverksamheten tillsammans med lärare, rektor och elever på de här skolorna", säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson i ett pressmeddelande.

Skolorna har valts ut för att utgöra ett representativt urval av de drygt 6000 skolor som finns i Sverige. Det handlar om grundskolan, specialskolan, sameskolan, gymnasieskolan och kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå. Skolorna tvingas vara med men får i gengäld kompensation i form av ett bidrag från staten.

ANNONS

Försöksverksamheten ska pågå 2018–2021. Tanken är att digitala prov ska vara fullt införda år 2022. Syftet är att avlasta lärarna och öka likvärdigheten i bedömning och betygssättning. Provsvaren anonymiseras och rättas av någon annan än den undervisande läraren.

TT

Fakta: Här hittar du de 100 skolorna

Skolverket har lagt ut en lista på de 100 skolorna på sin hemsida.

Den hittas via denna länk: https://www.skolverket.se/om-skolverket/press/pressmeddelanden/2018/100-skolor-i-forsok-med-digitala-nationella-prov-1.268675

ANNONS