15-åring skolstrejkar för klimatet

Greta Thunberg är 15 år och djupt engagerad i klimatfrågan. Därför skolstrejkar hon utanför riksdagshuset i Stockholm och tänker fortsätta med det fram till valet.

ANNONS
|

- Eftersom ingen annan gör någonting för klimatet så vill jag göra det. Det är mitt moraliska ansvar att göra någonting, säger hon till TT.

Hon väcker uppmärksamhet där hon sitter, stillsamt ätande lite frukt. Intill henne står ett plakat med texten "Skolstrejk för klimatet".

Människor stannar till, några kommer med frågor och andra med uppmuntrande ord.

TT: Vad har du för mål med din skolstrejk?

- Jag vill att det ska leda till att klimatet lyfts och att folk engagerar sig.

ANNONS

Enligt Metro har flera barn anslutit sig till strejken.

Greta Thunberg säger att det inte görs tillräckligt i dag. Under skoltid tänker hon därför sitta där hon sitter fram till valdagen.

Hennes mamma är operasångaren Malena Ernman. Pappa Svante Thunberg hälsar att föräldrarna inte kan ställa sig bakom skolstrejken, men att han som medmänniska förstår dotterns beslut.

TT: Vad säger dina föräldrar?

- De tycker självklart att jag ska gå i skolan – men de kan inte hindra mig, och de förstår varför jag gör det här, svarar Greta Thunberg.

Ernman skriver på Twitter:

"Som förälder uppmanar jag henne gå i skolan. Som medmänniska förstår jag viljan att synliggöra hållbarhetskrisen vi befinner oss i. Aktionen är partipolitiskt obunden".

TT
ANNONS