Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Straffet blir 16 års fängelse för mordet utanför en bönelokal i Malmö i juni förra året. Arkivbild.

16 års fängelse för mord utanför bönelokal

Tolv skott på fyra sekunder hörs på en ljudupptagning från en bönelokal i Malmö i juni förra året. Nu döms en 32-årig man till 16 års fängelse för mordet på parkeringen utanför.

Samtidigt friar Malmö tingsrätt två andra män, som också var åtalade för delaktighet i mordet, liksom en tredje man som var åtalad för underlåtenhet att avslöja mord.

Den nu morddömde kom själv till polisen tolv dagar efter mordet och erkände inblandning. Han sa att han själv deltagit för att betala av en skuld, men att han nu kände sig hotad av övriga inblandade.

Malmö tingsrätt underkänner bevisningen när det gäller de övriga, men i 32-åringens fall finns tillräckligt med stödbevisning för att hans erkännande ska kunna anses bekräftat.

Domstolen kallar mordet för en "ren avrättning", som föregåtts av noggrann planering, och ser inga förmildrande omständigheter, däremot flera omständigheter som är försvårande. Den morddömde ska betala totalt 120 000 kronor i skadestånd till två av offrets anhöriga.

Åklagaren har hävdat att motivet skulle ha varit att familjen till en av dem som nu frias var skyldig den mördade en stor summa pengar. Men Malmö tingsrätt anser att bevisningen kring den påstådda skulden är långtifrån klar.