På onsdagen fortsatte rättegången i Eksjö tingsrätt mot de båda unga kvinnorna som misstänks för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.
På onsdagen fortsatte rättegången i Eksjö tingsrätt mot de båda unga kvinnorna som misstänks för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda. Bild: Mikael Fritzon/TT/Anna-Lena Lindqvist/TT

18-åringen om Toves död: "Rädd för 20-åringen"

Enligt 20-åringen hjälpte kompisen till i slagsmålet som ledde till Toves död i Vetlanda i höstas. Den yngre kvinnan hävdar dock att hon låg och sov och bara hjälpte till att flytta kroppen.
– Jag vågar inte säga emot, säger 18-åringen.

ANNONS

Det är två känslosamma, men helt olika, berättelser som ges i rättssalen när de unga kvinnorna förhörs.

De åtalade, en 18-åring och en 20-åring, har gett liknande versioner av vad som hände efter dödsfallet. Men vad som hände innan dess, natten mellan den 15 och 16 oktober, är de inte överens om.

När hon ska börja berätta om 21-åriga Toves död brister 20-åringen ut i gråt.

Tove hade följt med till hennes lägenhet för att tala ut efter ett bråk på utestället Nöjet i Vetlanda tidigare under kvällen. Men i samband med att hon visas runt i lägenheten uppstår ett nytt slagsmål i badrummet.

ANNONS

– Tove skulle gå ut och då blir det som att hon knuffar in mig i väggen och då... så fäller jag Tove till golvet och så sparkar Tove mot mig. Då sätter jag mig gränsle på Tove, berättar 20-åringen i förhöret i Eksjö tingsrätt.

Hon har fram tills dess berättat med sammanhängande och klar stämma. Men när hon ska beskriva hur Tove dör får hon svårare att prata.

– Tove får till någon spark i väggen, så vi ändrar position och hon säger "vad fan håller ni på med". Och så tar hon sina händer om min hals, säger hon och rösten stockar sig.

– Jag säger "vad håller du på med själv" och sätter mina händer runt Toves hals och trycker till. Då rycker hon till och hostar så då släpper jag och ställer mig på knä.

Enligt 20-åringen höll hon strypgreppet i omkring tio sekunder.

18-åringen nekar

Toves anhöriga sitter mitt emot de misstänkta och håller stundtals varandra i händerna, djupt påverkade av berättelsen.

Enligt 20-åringen hjälpte den yngre kompisen till genom att hålla i Toves händer under slagsmålet. Den 18-åriga kvinnan skakar tyst på huvudet under delar av berättelsen.

Någon timme senare bryter hon ihop när hon själv förhörs.

ANNONS

Hon upprepar det hon sagt i polisförhören, att hon druckit för mycket och därför sov när Tove dog.

– Jag såg inte Tove någonstans och frågar (20-åringen) om hon gått hem, och hon säger ja. Efter det så lägger jag mig igen. Sedan så väcker hon mig senare... Hon behöver hjälp, säger 18-åringen och kämpar mot gråten.

– Jag går upp ur sängen och går ut i vardagsrummet och ser Tove ligga invirad i ett lakan. Hon säger att jag måste hjälpa till att få ner Tove till bilen, och jag... jag vågar inte säga emot.

Senare återkommer hon till samma sak.

– Anledningen är att jag helt enkelt är rädd för (20-åringen).

Brände kroppen

De båda kvinnorna har i polisförhören erkänt att de lindade in kroppen i bland annat ett lakan och sedan fraktade och dumpade den i ett skogsområde utanför Vetlanda. I samband med det försökte 20-åringen också bränna kvarlevorna och andra bevis.

Det var 18-åringen som började berätta först i polisförhören i höstas. Det kan vara anledningen till att kompisen hävdar att båda slogs med Tove, tror hon.

– Jag tänker att det är någon form av hämnd för att jag berättade i förhören om vad det var som hände, säger hon.

ANNONS

– Hon är en väldigt hämndlysten person.

20-åringen själv förklarar de olika versionerna av natten så här:

– Jag tror helt enkelt att det är för att hon vill lägga skulden på mig för att komma undan själv.

Båda kvinnorna nekar till mord. 20-åringens försvarare har också fört fram en alternativ dödsorsak: att Tove kvävdes av att maginnehåll kom in i hennes lungor.

Insikten om att Tove är död gör att det blir "helt blankt i huvudet", berättar 20-åringen.

Hon går flera gånger tillbaka till badrummet för att titta till Tove.

– Jag förväntade mig att hon skulle ha rest på sig, men hon gjorde aldrig det. Så efter ett tag förstod jag... Att hon inte levde längre.

Fakta: Det här har hänt

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Måndag 27 mars: Rättegången inleds. Rättegångsdagar är även den 29 och 30 mars, med en reservdag den 31 mars.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS