EMA:s huvudkontor i London.
EMA:s huvudkontor i London.

19 länder konkurrerar om EU-myndighet

Sverige får tampas med 18 andra EU-länder om att få husera EU:s läkemedelsmyndighet, EMA, när den flyttar från London. Både Danmark och Finland är konkurrenter, liksom Tyskland och Frankrike. Enligt statsminister Stefan Löfven vore det bäst både för EMA och EU om myndigheten hamnar i Stockholm.

ANNONS
|

Det hävdade han i alla fall i den ansökan som regeringen lämnade in på sista ansökningsdagen i måndags. Det handlar om en stor myndighet med uppemot 1000 anställda, varav många högkvalificerade personer. En placering i Stockholm, som regeringen vill, skulle till exempel genererar 300 hotellnätter varje dygn till följd av alla experter som besöker myndigheten.

EMA startade 1995 och ansvarar för den vetenskapliga utvärderingen och övervakningen av mediciner i EU. I dag är myndigheten placerad i London, men eftersom Storbritannien är på väg ut ur EU ska den omplaceras.

- Sverige har en väldigt stark kandidatur, dels för att vi redan har EU:s smittskyddsmyndighet, vilket innebär en samarbetsstyrka, dels är vårt Läkemedelsverk jämte Storbritanniens den starkaste samarbetspartner till EMA. Sen är ju Sverige i framkant när det gäller life science-forskning, sade socialminister Annika Strandhäll (S) till TT i måndags.

ANNONS

Den 20 november avgörs vem som tar hem myndigheten.

TT

Fakta: Beslutsgången

31 juli: De EU-länder som är intresserade ska ha lämnat in sin formella ansökan.

1 augusti: Ansökningarna blir offentliga genom att de publiceras på europeiska rådets hemsida.

Slutet av september: EU-kommissionen offentliggör sina utvärderingar av ansökningarna.

17 oktober: EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor diskuterar utvärderingarna.

19-20 oktober: EU-ländernas ledare tar upp frågan på sitt toppmöte.

20 november: EU-ländernas ministrar med ansvar för EU-interna frågor röstar om vilket land som ska få ta över EMA från Storbritannien.

Källa: Regeringskansliet, EMA-sekretariatet

ANNONS