2|500 omfamningar i stor kramstudie

ANNONS
|

Kramas du när du är glad eller ledsen? Då är sannolikheten stor att du omfamnar den andre från vänster håll, till skillnad från om du kramas under neutrala omständigheter, visar ny forskning.

Studien, som är publicerad i Psychological Today, omfattar 2500 omfamningar gjorda på bland annat en tysk flygplats och i videoklipp på Youtube. Resultaten visar att människor som befinner sig i en positiv eller negativ situation, som vid avsked på en flygplats lutar åt att kramas med vänstersidan först. Detta beror på att det är den högra hjärnhalvan som hanterar känslor hos människor, en halva som styr vår vänstra sida av kroppen.

ANNONS

Och vid omfamningar bland män var de här fynden ännu tydligare – där var en majoritet av kramarna vänsterorienterade. Något som forskarna tror beror på att män i större utsträckning ser kramandet som något negativt.

För att få reda på hur vi kramas under neutrala omständigheter studerade forskarna över 500 omfamningar gjorda av människor med ögonbindel i videoklipp på Youtube. Precis som tidigare forskning visar på väljer de allra flesta att kramas med högersidan först.

TT
ANNONS