En manifestation för att hedra Dawit Isaak på Sergels torg 2015, där bland andra hans döttrar Danait och Betlehem Isaak höll tal. Arkivbild.
En manifestation för att hedra Dawit Isaak på Sergels torg 2015, där bland andra hans döttrar Danait och Betlehem Isaak höll tal. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

20 år sedan Dawit Isaak fängslades

Det senaste riktiga livstecknet kom 2005. Men kampen för att få svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak fri fortsätter. I dag har det gått 20 år sedan han fängslades.
– Det är för jäkligt att det inte har hänt någonting, säger vännen Leif Öbrink.

ANNONS

I fjol kom nya rapporter om att Dawit Isaak är vid liv och så sent som för en månad sedan krävde två högt uppsatta FN-experter att Eritrea omgående ska släppa honom.

Men samtidigt tickar räkneverket på stödföreningen Free Dawits hemsida obönhörligen vidare. I dag, torsdag, har det gått exakt 20 år sedan han hämtades från sin bostad i den eritreanska huvudstaden Asmara, tidigt på söndagsmorgonen den 23 september 2001.

I samma veva fängslades även flera politiker och andra oberoende journalister. De har hittills varken formellt anklagats för något eller ställts inför rätta.

"Kampen fortsätter"

Några år senare släpptes Dawit Isaak visserligen plötsligt fri – men glädjen blev kortvarig, för efter bara tre dagar greps han igen, på väg till ett läkarbesök.

ANNONS

– Det senaste riktiga livstecknet är ju 2005, då han släpptes fri, säger Leif Öbrink, som fram till nyligen var ordförande i stödkommittén.

– Det finns folk som har berättat att de träffat honom i fängelset på senare tid. Men vi har inga konkreta bevis på det.

Tills motsatsen är bevisad utgår dock både familjen och Leif Öbrink från att Dawit Isaak fortfarande lever. Därför fortsätter också ansträngningarna att få honom frigiven.

– Ja, så länge vi inte får bevis på att han är död då får man anta att han lever och då fortsätter kampen, säger Öbrink.

Begär överprövning

Utöver familjen och stödkommittén har bland andra Reportrar utan gränser engagerat sig och polisanmälde i fjol den eritreanske presidenten Isaias Afwerki för brott mot mänskligheten.

Enligt Åklagarmyndigheten går de misstänkta brotten dock inte att utreda i Sverige, därför har ingen förundersökning inletts.

I dag lämnar journalistorganisationen in en begäran om att Riksåklagaren (RÅ) ska överpröva det beslutet.

"I ljuset av de rättsprocesser där svenska åklagare tar internationellt ansvar blir de beslut som hittills fattats i Dawit Isaaks fall obegripliga", säger Erik Halkjaer, ordförande för organisationen i Sverige, i ett pressmeddelande.

"Ingenting hjälper"

Även Utrikesdepartementet (UD) har under åren fått kritik för att man gjort för lite för att hjälpa Dawit Isaak. Inte minst har den så kallade tysta diplomatin kritiserats.

ANNONS

I våras tillsatte regeringen en kommitté för att granska arbetet med att få Dawit Isaak och svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina, frigivna.

Enligt Leif Öbrink har dock även den lite mer högljudda diplomatin hittills misslyckats.

– Man har försökt att sätta mer hårt mot hårt också från svensk sida. Men det har ju inte hjälpt det heller, säger han.

– Tyvärr tror jag att lösningen är långt borta så länge presidenten sitter kvar.

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Arkivbild.
Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001. Arkivbild. Bild: Kalle Ahlsén/TT

Fakta: Dawit Isaak

Dawit Isaak, journalist, dramatiker och författare, föddes i Eritrea den 27 oktober 1964.

Han kom till Sverige som flykting 1985 och blev svensk medborgare 1992.

Efter Eritreas självständighet 1993 återvände Dawit Isaak och startade bland annat landets första oberoende tidning tillsammans med några journalistkollegor.

På grund av gränskriget mellan Eritrea och Etiopien tog han med sin familj till Göteborg 2000.

Året därpå återvände familjen dock, varpå Dawit Isaak fortsatte att arbeta som journalist.

Den 23 september 2001 greps han i sitt hem i Asmara. Sedan dess har han suttit fängslad utan rättegång.

Källa: Reportrar utan gränser och stödkommittén Free Dawit.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS