20-tal anmälningar om valfusk

Drygt 20 anmälningar om valfusk har landat på korruptionsåklagarnas bord dagen efter valet. Det handlar bland annat om urkundsförfalskning och valsedlar på villovägar. I ett fall misstänks en lokalpolitiker ha följt med väljare bakom skärmen.

ANNONS
|

- Vi har precis börjat titta på dem här, säger Alf Johansson, chefsåklagare vid riksenheten mot korruption, till TT.

Några av anmälningarna handlar om hanteringen av valsedlar som skickats ut till vallokalerna.

- Om en och annan bunt har försvunnit. Det är inte alltid Postnords fel utan det kan vara något annat som har inträffat. I regel har de här sakerna naturliga förklaringar, säger Johansson.

ANNONS

Falska kandidaturer

Andra anmälningar handlar om urkundsförfalskning – ett antal fall där namnteckningar har förfalskats på blanketter som personer som inte anmälts som kandidater av parti kan anmäla sig själva. I årets val har samtliga riksdagspartier stängda listor.

- När det gäller att rösta i någon annans namn förekom det för fyra år sedan några fall, som samtliga handlade om felaktigheter i vallokalen som prickat för fel person på fel rad. Det lär dyka upp några sådana även i år, säger Alf Johansson.

Riksenheten mot korruption kommer också att titta närmare på avslöjandet i SVT:s "Uppdrag granskning" om hur en miljöpartist i Botkyrka erbjudit Moderaterna röster om de röstade för ett bygglov för en moské.

Gick bakom skärmen

En politiker från Socialdemokraterna misstänks ha följt med väljare in bakom valskärmarna vid en förtidsröstningslokal i Degerfors, rapporterar Dagens Nyheter. Kommunen har anmält saken som ett misstänkt fall av otillbörlig påverkan.

- En politiker som stod på torget observerade att en politiker från ett annat parti gick in och ut från vallokalen med väljare. Politikern följde efter för att se vad som pågick och observerade då att personen följde med bakom skärmarna och hjälpte till. Det var mer än vad han ansåg var motiverat, säger Susanna Göransdotter, valsamordnare i Degerfors, till DN.

ANNONS

Personen som lämnade dessa uppgifter till kommunen har också slagit larm om att en väljare blivit uppringd av en S-politiker som erbjöd 500 kronor för ett personkryss, rapporterar Karlskoga Tidning/Karlskoga-Kuriren. Kommunen säger inte om de olika misstankarna riktas mot samma person.

Rättelse: I en tidigare version av texten fick riksenheten mot korruption fel namn.

TT
ANNONS