Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blir besvärligt väder på många håll i landet över nyår. Först snö och sedan stormbyar. Arkivbild.

2019 inleds med stormvarning

Tolvslaget ser ut att bjuda på uppehållsväder i större delen av landet – men det nya året inleds med mycket hårda vindar. Längs upplandskusten och Gotland väntas stormbyar och SMHI har uppgraderat flera av sina vädervarningar till klass 2.

Under nyårsafton rör sig ett nederbördsområde nordost genom landet, och för med sig rikliga snömängder.

- En stor del av det här har snart passerat. Vid tolvslaget är det bara längst upp i nordligaste Norrland som det snöar. I övrigt hinner det mesta dra bort under kvällstimmarna, så det bir i stort sett uppehåll vid tolvslaget, säger meteorologen Peo Ganerlöv vid SMHI.

Samtidigt rör sig också mildare luft upp över landet, och temperaturen väntas stiga under kvällen. Även i delar av Norrland väntas temperaturerna hamna på plussidan. Det gör att snöfallet kan övergå i regn eller underkylt regn. I Gävleborgs län har SMHI utfärdat en klass 1-varning för ishalka.

Storm till havs

Tack vare den milda luften blir det på många håll möjligt att fira tolvslaget utomhus i förhållandevis angenäma temperaturer.

På nyårsdagen och natten mot onsdagen sveper kraftiga nord- eller nordvästvindar ner över landet med kall luft. SMHI har utfärdat en mängd klass 1-varningar för mycket hårda vindbyar i stora delar av landet. För Bottenviken, Bottenhavet och Norra Östersjön gäller klass 2-varning för storm och för resten av Östersjön, Kattegatt och Skagerack råder kulingvarning.

Risk för trädfällning

Även för Upplandskusten, Roslagskusten och Gotland har klass 2-varning utfärdats. Där väntas stormbyar med mellan 25 och 28 meter i sekunden.

- Man ska ju inte ge sig ut till sjöss i onödan, men så här års är det väl inte så många som har båten ute. In över land är den största faran att träd kan falla över vägarna om man är ute och kör bil, säger Peo Ganerlöv.

- Sedan kommer det att vara en del snöbyar i samband med det här, så det kan bli besvärligt i trafiken i just de här områdena, tillägger han.