41 IS-svenskar uppges fängslade i Syrien

41 IS-anhängare, som har medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige, sitter fängslade hos kurdiska styrkor i Syrien, uppger en kurdisk källa för TT. Fem av dem beskrivs som nyckelpersoner inom den militanta jihadistgruppen.

ANNONS
|

Frågan om vad som ska hända med utlänningar som har stridit för extremistgruppen Islamiska staten (IS) och som nu sitter fängslade blir allt mer brännande. I kurdiskt kontrollerade områden i norra Syrien ska det finnas 41 personer med koppling till Sverige, antingen i form av medborgarskap eller uppehållstillstånd.

- Fem av dem har haft nyckelpositioner inom IS. En av dem har ansvarat för propagandan, säger en källa med insyn i den kurdiska administrationen till TT.

ANNONS

- Vi behandlar dem som fångar, trots att de är terrorister som har mördat oskyldiga.

"Ta sitt ansvar"

När Nasrin Abdullah, befälhavare för den kvinnliga grenen av YPG-milisen, nyligen besökte Stockholm bad hon Sverige att hämta hem sina medborgare och ställa dem inför rätta.

- Varje land måste ta sitt ansvar, sade Abdullah och lade till att det pågick dialog med svenska myndigheter.

Sverige har inget folkrättsligt ansvar för de gripna som har uppehållstillstånd, medan medborgare har "en ovillkorlig rätt enligt folkrätten" att få återvända till Sverige, enligt Mark Klamberg som är docent i folkrätt vid Stockholms universitet. Sverige har däremot ingen skyldighet att ge rättshjälp till medborgare som är frihetsberövade utomlands eller ansvar att trycka på andra länder att överföra dem till Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har till TT sagt att han inte har några uppgifter om en pågående dialog med YPG. Skulle Sverige få en formell begäran att ta hem sina fångar skulle det hanteras då, enligt ministern som dock framhöll att de borde ställas inför rätta där de har begått brotten.

ANNONS

Enligt TT:s källa pågår samtal mellan svenska och kurdiska företrädare – på låg nivå.

- Problemet är att ingen vill ta i fångarna. I svenska fängelser skulle de fortsätta sprida sin propaganda. Det här är nyckelpersoner som är livsfarliga, tickande bomber, säger källan.

- Det är inte vårt jobb att ta hand om dem. Det finns stater som har resurser att ställa dem inför rätta. Och fångarna sitter på information som jag antar borde vara av intresse för dem att ta del av.

Fördröjningseffekt

Terrorforskaren Magnus Ranstorp har varit kritisk till Sveriges långsamma agerande i bemötandet av problemet med våldsbejakande extremister. Enligt Säpo har omkring 300 personer sedan 2012 rest från Sverige till Irak och Syrien för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS. Av de omkring 150 som har återvänt är det bara ett par som har lagförts för brott.

ANNONS

- Vi har haft en fördröjningseffekt på grund av att vi inte har haft lagstiftning på plats. Det har funnits en senfärdighet i hela kedjan, både när det gäller lagstiftning och förebyggande arbete, säger Ranstorp.

- Det var först förra året som man fick det på plats. Det hjälper inte så mycket nu, men kanske i framtiden.

"Rockstjärnestatus"

Myndigheterna har bra koll på de svenska IS-anhängarna i regionen, enligt Ranstorp som beskriver ett lagarbete inom EU och Nato där det utbyts uppgifter om varandras medborgare.

- De fängslade är kanske de som har varit där längst, men är också de farligaste. De återvänder ofta till sina gamla miljöer där de får rockstjärnestatus och utgör ett säkerhetsproblem. Det är allas problem. Men många länder lyfter inte många fingrar för att hjälpa till att få dem tillbaka. Därför befinner sig de gripna i limbo.

ANNONS

TT har bett UD om en kommentar.

TT

Fakta: Hundra kvar i konfliktområde

Ett tiotal personer som har varit aktiva inom IS i främst Irak och Syrien återvände förra året till Sverige.

I höstas angav Säpo att omkring 300 personer sedan 2012 rest ned för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i regionen, främst IS. Omkring hälften hade i höstas återvänt till Sverige. Ett 40-tal resenärer tros ha dödats. Runt 100 personer fanns kvar i konfliktområdet.

Resandet var som störst 2013 och 2014, därefter började strömmen klinga av. 2016 reste ett tiotal personer.

Återvändandet började mattas av 2016, men har inte avtagit helt. Säpo har samtal med alla som återvänder. Finns det anledning att anta att brott har begåtts inleds en förundersökning.

Källa: Säpo

ANNONS