MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beredskapslager i Kristinehamn. Arkivbild.
MSB:s (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) beredskapslager i Kristinehamn. Arkivbild. Bild: Tommy Pedersen/TT

580 000 skyddsförkläden till Ukraina

ANNONS

EU har beslutat att skicka 580 000 skyddsförkläden från det sjukvårdslager som finns i Sverige till Ukraina, där det råder brist på sjukvårdsutrustning, meddelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på sin sajt.

Sverige är ett av länderna i EU som sedan 2020 har i uppdrag att ansvara för gemensamma beredskapslager för sjukvårdsutrustning, som är tänkt att kunna användas när EU-ländernas egna resurser inte räcker till.

Skyddsförklädena ska skickas via en koordineringscentral i Polen, där man samordnar hjälpsändningar vidare till Ukraina, skriver MSB.

"Lagret finns i värmländska Kristinehamn och nu aktiveras stödet för andra gången. Första gången lagret aktiverades var i oktober 2021 då Lettland, på grund av ett ansträngt läge på grund av covid-19, efterfrågade ventilatorer", säger Fredrika Lindholm, projektledare vid MSB.

ANNONS

Ukraina, som ansökte om EU-medlemskap tidigare i år, har efterfrågat stödet via EU:s civilskyddsmekanism ERCC.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS