Advokat: "Fentanyldomen kan rädda liv"

Åtta människor dog sedan de använt fentanylanaloger de köpt på nätet. Nu döms två bröder som låg bakom försäljningen till fängelse för grovt vållande till annans död.

ANNONS

Det var via en hemsida på nätet som bröderna, 24 och 34 år gamla, sålde två olika varianter av fentanyl, förpackat i nässprejsflaskor. Enligt information på sidan såldes substanserna för "forskningssyfte" och inte för mänsklig konsumtion.

Södertörns tingsrätt gör en annan bedömning. Substanserna såldes – och användes – som droger. Dessutom var bröderna medvetna om att fentanylanaloger är mycket farliga.

- De har insett risken för att någon ska dö men har medvetet ignorerat den risken, säger rådmannen Kajsa Hällje.

ANNONS

Förgiftades

Nu döms männen för grovt vållande till annans död i åtta fall. Det handlar om sju män och en kvinna, födda 1978–1993 och boende runt om i landet, som köpte substanserna på nätet, använde dem och dog av förgiftning.

- För att slå fast att det är försäljningen som orsakat dödsfallen måste man kunna utesluta att de avlidna tagit sitt eget liv. Läkarbedömningar som gjorts i samband med dödsfallen visar att det inte varit fråga om självmord, säger Kajsa Hällje.

Den äldre brodern döms till det strängaste straffet av de två, fem och ett halvt års fängelse. Straffet sänks något då han också får näringsförbud i tio år – han styrde det bolag som stod bakom hemsidan. Den yngre brodern får fyra års fängelse. Båda döms också för andra brott kopplade till nätförsäljningen.

Advokat Jan Freij, som företräder 24-åringen, säger att denne kommer att överklaga domen.

- Vi menar att det inte är utrett i målet hur de här åtta personerna dött. Åklagaren har inte förmått visa att de inte begått självmord, tagit en medveten risk och känt till preparatets farlighet, säger Jan Freij.

ANNONS

"Medveten kalkylering"

Thomas Bodström har företrätt anhöriga till fyra av offren, och ser "oerhört positivt" på domen.

- Det här har varit en hänsynslös och cynisk försäljning för egen vinning, på bekostnad av andra människors skador och liv, och familjers sorg. Det har varit en medveten kalkylering med att det kan hända. Och bröderna tyckte att det var värt att riskera det för att tjäna enorma pengar, säger han.

Både Bodström och åklagaren i fallet, Tomas Malmenby, tror att domen kan få effekt på den katt och råtta-lek som pågått de senaste åren mellan myndigheter och drogtillverkare. När en substans narkotikaklassats har tillverkarna ofta gjort små ändringar i strukturen, så att man får en ny kemisk förening. Den har man då kunnat fortsätta sälja helt lagligt.

- Nu kommer säkert den här domen prövas av åtminstone en instans till. Men skulle domen stå sig så tror jag att den kan få betydelse genom att förhoppningsvis få stopp på nätförsäljningen av åtminstone fentanylanaloger, som är så farliga preparat, säger Tomas Malmenby.

ANNONS
TT

Fakta: Fentanyl

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substanser kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

Bröderna sålde två olika fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl, till de åtta offren. Substanserna hade förpackats i nässprejflaskor och var inte narkotikaklassade vid tiden för försäljningen.

Fentanylsubstanser har orsakat ett stort antal allvarliga förgiftningar och tagit många människors liv de senaste åren. Statistik från Rättsmedicinalverket visar att över 130 personer avled förra året efter att ha använt fentanyl eller fentanylanaloger.

Källa: Södertörns tingsrätt, RMV

ANNONS