Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Advokaten: Akilov räknade med att dö under attacken

På tisdagen åtalades Rakhmat Akilov för terrordådet i Stockholm och därmed blev nya uppgifter om attacken kända. Utredningen visar bland annat att Akilov började sina förberedelser i mitten av januari förra året. Han rekognoserade kring Drottninggatan och svor sin trohet till IS. Men han trodde inte att han själv skulle överleva händelsen. Trots att hans attack dödade fem människor vill han inte dömas till fängelse på livstid.

 

 

Under tisdagsförmiddagen lämnades åtalet mot Rakhmat Akilov in. Den 39-årige mannen åtalas för terroristbrott och försök till terroristbrott alternativt framkallande av fara för annan.

Fem personer dog efter att han den 7 april förra året körde en lastbil längs Drottninggatan i centrala Stockholm. Enligt åklagaren ska han dessutom ha försökt döda 130 människor under vansinnesfärden. Enligt stämningsansökan ska Rakhmat Akilov även försökt utlösa en bomb när han kraschade in i Åhléns. Bomben bestod av fem butangasbehållare, skruvar, knivblad och ett antal mindre metallföremål.

Under tisdagsförmiddagen presenterades delar av utredningen vid en presskonferens i Stockholm med åklagare, polis och säkerhetstjänst. 

– Mitt mål är att han aldrig ska kunna röra sig fritt i vårt samhälle igen, sa åklagaren Hans Ihrman under presskonferensen.

Erbjöd sig utföra attack för IS

I åtalet framkommer det att Akilov från mitten av januari 2017 fram till den 7 april 2017 ska ha förberett sig för dådet. I chattkonversationer har han utryckt att han vill utföra en terrorattack, han ska exempelvis ha skrivit att "han vill köra över otrogna". Han ska även ha erbjudit sig att utföra ett terroristbrott i Stockholm för IS räkning.

Dessutom har han svurit trohet till IS i chattkonversationer. Dagen före attacken på Drottningtorget ska Rakhmat Akilov ha spelat in två videor med trohetseder gentemot IS.

Under förberedelsetiden ska han även ha samlat in information om den utvalda brottsplatsen och skaffat utrustning till en spränganordning. 

I Akilovs bostad i Stockholm ska ett minneskort med avrättningsfilmer och annat innehåll som kan knytas till IS ha hittats i en väska. 

Under presskonferensen ville åklagaren inte gå in på om IS har gett Akilov uppdraget att utföra terroristattacken i Stockholm. 

– Jag vill inte gå in på det, han är en anhängare av IS helt enkelt, säger Ihrman.

Gick under Säpos radar

Säpos fokus under utredningen har legat på att försöka hitta eventuella medhjälpare och bedöma faran för nya attentat efter terrorattacken den 7 april. Men enligt Säpo har det inte funnits något omedelbart attentatshot. 

– De kontakter Akilov haft, i exempelvis chattar, har nästan undantagslöst befunnit sig utanför Sverige, sa Johan Olsson från Säpo under presskonferensen. 

I åtalet framkommer det som sagt att Akilov utfört en omfattande rekognosering inför dådet, han har bland annat besökt tänkta attentatsplatser däribland Drottninggatan. Bara tre dagar före terroristattacken på Drottninggatan ska Akilov ha skrivit i en chatt om hur han förbereder och planerar att utföra terrorattacken mot just Drottninggatan. Han ska även ha skrivit att han letade efter en lastbil. 

Trots det har han gått under radarn för Säpo. 

– Vi hade ingen information om det här attentatet innan det skedde, säger Johan Olsson på Säpo under presskonferensen. 

Kapade lastbilen

Det kunde ha varit som vilken eftermiddag i centrala Stockholm som helst. En del var på shoppingtur med nära och kära, turister var där för att utforska staden, och några var där för att möta upp vänner för att sedan dra vidare. Men den tidiga fredagseftermiddagen den 7 april förra året var ingen vanlig eftermiddag. Klockan 14.52 kom första samtalet till SOS om att någon kört på personer på Drottninggatan.

Samtidigt som det var fullt av liv och folk i rörelse på Drottninggatan kapade den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov en lastbil en kort bit därifrån. Några minuter senare hade lastbilsterrorn kommit till Sverige:

Medan lastbilen skenade ner för den trånga gatan flydde människor i panik.

– Jag hör hur den gasar när den svänger och att den kommer i konstig fart, alldeles för hög fart. Samtidigt hör jag hur folk skriker och slänger sig åt sidan så jag kastar mig in på en sidogata men det gjorde inte kvinnorna jag precis gått emellan, har ögonvittnet Veronica berättat.

Människor sprang för sina liv och kastade sig undan. Men alla hann inte undan. Många skadades och för fem personer tog livet slut på grund av Rakhmat Akilovs handling:

Terrorns dödsoffer:

– Alla var medvetna om att det var en tidsfråga innan det skulle hända i Sverige. Det var synnerligen väntat med tanke på utvecklingen i världen. Det här dådet hade så utmärkande drag som är typiska för just hur det ser ut i världen i dag. Dels ökad jihadistisk aktivitet mot Västeuropa och dels just användning av bil som mordredskap, det har vi sett på många andra håll, fortsatte han.

Körde in i Åhlens

Lastbilens framfart tog slut när Rakhmat Akilov körde in i hörnet på Åhléns City  och därefter flydde från platsen. En SL-medarbetare kunde hitta en bild på Akilov från en övervakningskamera. Polisen gick ut med bilden i media.

Timmarna senare fick polisen uppgifter om att den misstänkte mannen setts i Märsta. Inringaren hade följt efter honom med sin bil. Polisen sökte i området och kunde snart hitta honom.

– Det var skönt att gripa honom, för allmänhetens och polisens, ja egentligen allas, skull. Men den stora hjälten är mannen som körde efter och larmade. Han borde få medalj. Så otroligt modigt gjort, har en av poliserna bakom gripandet sagt till Aftonbladet.

Några dagar senare häktades Akilov på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott genom mord. Rakhmat Akilov erkände att han begått den dödliga attacken när han blev gripen. 

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sa hans advokat Johan Eriksson under den första häktningsförhandlingen.

Johan Eriksson försvarar Akilov.. Bild: TT

 

I målet finns över 150 målsäganden: offer, anhöriga och andra som påverkats av dådet.

Rättegången kommer att hållas i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och beräknas starta i mitten av februari.