Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppgifter om svenska agenter kan ha röjts i samband med Transportstyrelsens överflyttning av IT-driften till IBM. Arkivbild.

Agenters identiteter kan ha röjts

Uppgifter om Säpos och Försvarsmaktens agenter, som verkar under falsk identitet, kan ha röjts i samband med att Transportstyrelsens IT-system lades ut på IBM. Det framgår av Säpos förhörsprotokoll med Transportstyrelsens förra generaldirektör Maria Ågren, rapporterar Dagens Nyheter.

När Transportstyrelsen lämnade ifrån sig datadriften fick IBM-tekniker i Tjeckien som inte hade säkerhetsprövats full tillgång till databaserna. De skulle därmed ha kunnat kopiera datafiler med känslig information. Om det skedde kan åratal av arbete ha raserats, säger en DN-källa och syftar på att det tar tid att bygga upp en falsk identitet.

Kim Hakkarainen, som arbetat med informationssäkerhet inom militärens underrättelse- och säkerhetstjänst, Must, bekräftar att säkerhetsproblemen vid Transport­styrelsen innebär att personer med kvalificerad skyddsidentitet kan ha fått sina fiktiva identiteter röjda. Men han säger samtidigt att det är långt ifrån säkert att sådan information kommit i orätta händer.

- Det är vanskligt att avgöra konsekvenserna av detta, säger han till DN.