Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det dags att söka årets sommarkurser. 15 mars är sista ansökningsdag. Arkivbild.

Akademien och GoT bland årets sommarkurser

Drönare, jordens undergång, Game of Thrones och skandalerna i Svenska Akademien. Nu är det dags att söka sommarkurser på landets universitet och högskolor – och utbudet är brett.

Att läsa kurser över sommaren blir allt vanligare. Mellan sommaren 2017 och sommaren 2018 ökade antalet antagna till sommarkurser med 13 procent, en ökning som främst beror på att lärosätena ökat antalet utbildningar.

Men sommarkursernas popularitet hänger också ihop med den svenska konjunkturen, säger Andreas Sandberg, enhetschef för antagning och studentstöd vid UHR.

- Jag tycker ofta att vi kan se i söktrycket hur lätt eller svårt det är att få sommarjobb. Många söker för att ha något att falla tillbaka på om man inte skulle få något sommarjobb, för att vara säker på att ha en inkomst.

Harry Potter och Satan

Det innebär att en del av de antagna eventuellt aldrig påbörjar sina kurser. Men enligt Andreas Sandberg har sommarkursernas popularitet ökat stadigt över en längre period.

- Det beror nog på att lärosätena marknadsför sig allt mer och allt bättre. Det har blivit mer av en året runt-verksamhet.

2018 toppade Mittuniversitetet, Linnéuniversitetet och Stockholms universitet listan över flest antagna till sommarkurser. Störst procentuell ökning uppvisade Högskolan i Halmstad.

Och kursutbudet varierar mellan de olika lärosätena – från "vanliga" ämnen som språk och matematik till kurser med lite mer okonventionellt innehåll. I sommar kan den kunskapstörstande exempelvis fortbilda sig om Harry Potter, Satans idéhistoria och teorier kring jordens undergång.

"All bildning har ett värde"

Ett av de lärosäten som sticker ut i sitt kursutbud är Linnéuniversitetet. Vice rektor Ann-Charlotte Larsson säger att universitetet ofta använder sommarkurserna för att testa nya idéer, ämnen och pedagogiska grepp – och för att locka in nya studenter.

- För många kan det vara första tillfället som man vågar läsa vid universitetet. Då väljer vi ämnen där det finns ett stort intresse, för att väcka nyfikenhet och locka in fler.

Linnéuniversitet erbjuder i år bland annat "Studier av makt i Game of Thrones", "Nobelpriset, Svenska Akademien och kvinnorna" och "Drönare och dess applikationer". Drönarpilotutbildningen är en del av en längre sommarkurs där även internationella studenter är välkomna.

TT: Vad säger ni till dem som tycker att det låter lite flummigt?

- All bildning har ett värde. Jag tror att ju mer digitaliserat och mekaniserat vårt samhälle blir, desto viktigare blir det med moral, etik, humaniora och samhällsvetenskap. Oavsett om du är sjuksköterska, polis eller ingenjör är det viktigt att kunna reflektera över moral och etiska ställningstaganden – som i kursen om maktspel i "Game of Thrones".

Sista ansökningsdag för årets sommarkurser på universitet och högskolor är den 15 mars. Även landets folkhögskolor erbjuder sommarkurser.