Åkesson: Kristersson bör fimpa L och C

SD-ledaren Jimmie Åkesson står fast vid att han inte släpper fram en Alliansregering som inte ger honom inflytande. Han anser att Moderaterna bör "fimpa" Centerpartiet och Liberalerna.

ANNONS

I SVT:s Agenda säger Åkesson att han är väldigt nöjd med valresultatet.

- Många hade hoppats på högre siffror, även jag, men det kan man alltid göra. Vår vågmästarställning är stärkt, och vi får nu en nyckelroll om inte andra partier väljer att forma en maktkartell, säger han.

Åkesson är skeptisk till Ulf Kristerssons regeringsambitioner och säger sig inte förstå hur M-ledaren ska kunna bilda en Alliansregering som är mindre än de rödgröna.

ANNONS

- Stefan Löfven släpper inte fram en Alliansregering, och jag släpper inte fram en Alliansregering som inte ger oss inflytande, säger han i SVT.

Moderatledaren bör nu antingen försöka bilda en enpartiregering på egen hand, eller endast ta hjälp av KD, anser Åkesson.

- Kanske Ulf har något magiskt knep, men jag tror en Alliansregering blir svår. Kristersson behöver fimpa C och L, säger han.

Jimmie Åkesson säger också att han och hans parti nu är beredda på såväl extra val som samtal med alla partier.

- Blir det extra val får det bli det, det räds vi inte. Man lägger mycket ansvar på mig – jag är beredd att prata, kompromissa och samarbeta med alla, säger SD-ledaren.

ANNONS
TT
ANNONS