Åkesson säker på SD-politik – svag på siffror

SD-ledaren Jimmie Åkesson är helt övertygad om att partiets miljö- och klimatåtgärder minskar utsläppen mer än regeringens politik. Men hur mycket utsläppen minskar kunde han inte svara på i SVT:s partiledarutfrågning där han fick problem med sifferexercisen i flera frågor.

ANNONS
|

Åkesson var sist ut bland partiledarna, och han lyckades dra uppmärksamheten till sig redan innan utfrågningen började. Han anklagade i ett pressmöte i SVT:s vestibul statsminister Stefan Löfven (S) för att ljuga om SD:s politik.

- Jag är förbaskat trött på lögnfabriken på Sveavägen 68. Löfven ljög i dag om att vi vill avveckla det kommunala utjämningssystemet, sade Åkesson inför medier i tv-husets entré och fortsatte:

- Antingen är han totalt virrig, har tappat det fullständigt, eller så ljuger han. Båda sakerna gör honom olämplig som statsminister.

ANNONS

Flyr uttalanden

Anders Ygeman, ex-minister och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, tillbakavisade Jimmie Åkessons anklagelser.

- Vi har inte spridit någon felaktig information, sade han till SVT.

Han kallade det också "helt felaktigt" att S skulle underminera den demokratiska processen.

- Vi citerar ledande sverigedemokrater och de vill fly från sina egna uttalanden.

Svårt med siffror

Under utfrågningen fick Åkesson problem några gånger med att redovisa siffror som stöd för sina påståenden. Partiet vill spara mångmiljardbelopp på klimatåtgärder och i stället satsa ett par hundra miljoner kronor på internationella åtgärder. Samtidigt vill SD sänka skatten på bensin och diesel, slopa flygskatten och göra biodrivmedel dyrare.

- Jag är 100 procent säker på att det sänker utsläppen mer än en miljard på elcyklar. Jag ska lägga upp siffrorna senare i kväll på min facebooksida, sade Åkesson.

ANNONS

Han kunde heller inte erinra sig några siffror när han pressades om partiets förslag att slopa de fem miljarder som dagens etableringsersättning till nyanlända kostar.

- Nu har jag inte siffrorna i huvudet, blev svaret.

Genomföra valmanifestet

SD vill sänka inkomstskatten med 25 miljarder, och Jimmie Åkesson medgav att partiets politik här ligger närmast Moderaterna.

Han fick även frågor om förslaget om en angiverilag, att slopa rätten till dubbla medborgarskap och införa ett totalt asylstopp.

När regeringsfrågan kom upp fick Åkesson frågan om han kunde tänka sig att stödja en Alliansregering.

- Om Ulf Kristersson kommer och säger att nu har jag läst ert valmanifest och det är ju bra, det genomför vi, då är det klart att han kan köra. Men det är väl under de förutsättningarna, sade Åkesson.

Ett annat ämne SD-ledaren pressades på var förslaget om en angiverilag, som innebär att man ska rapportera om grannen gömmer invandrare som fått avslag på asylansökan.

ANNONS

TT

ANNONS