Åkesson tror på konservativt block

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson räknar på sikt med att ett konservativt block bildas med SD, M och KD. Ett sådant block behöver 21 mandat till för att få riksdagsmajoritet.

ANNONS
|

Mötet, som hölls för partiets kommun och landstingspolitiker är det största SD haft sedan valet. Inför de nära ett tusen SD:arna pekade Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof på partiets valframgång i riksdagen och i många kommuner.

Till exempel har SD ökat sina mandat i kommunerna från drygt 1300 till drygt 1800. Partiet är, enligt SD:s egen sammanställning, största parti i tolv kommuner och näst störst i 35. I fyra kommuner är SD med och styr.

- Det här är ett helt nytt kapitel i vår historia, sade Jomshof.

ANNONS

"Håll ihop"

Han underströk för kommunpolitikerna att blickarna kommer att vara riktade mot de kommuner där SD är med och styr. Jomshof uppmanade SD-folket att undvika interna konflikter och följa partiets kommunikationsplan.

- Vi måste hålla ihop och behandla varandra med respekt. Det största hotet mot oss själva är inifrån partiet, sade partisekreteraren.

Enligt partiledaren Jimmie Åkesson kommer reformtakten att vara hög i de kommuner SD är med och styr. Han pekar på fler trygghetsvakter, småskalighet och mer valfrihet i barnomsorgen, satsningar på barndagvårdare och neddragningar på modersmålsundervisning till förmån för fler logopeder.

"Tvingas inse"

I riksdagen räknar SD-ledaren med att det på sikt kommer att bildas ett konservativt block med SD, M och KD.

Åkesson förklarade för partifolket varför SD röstat ja till moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister, trots att M inte velat samtala med SD. Han ser det som naturligt att Centern och Liberalerna allt mer närmar sig Socialdemokraterna och slutligen bildar ett vänsterliberalt block.

- Även om Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson sagt att de inte är intresserade av att bilda en sådan koalition, så kommer de att tvingas gör det, för så är utvecklingen, sade SD-ledaren.

ANNONS

- Därför var det viktigt för oss att markera det.

Rösta på M-motion?

SD kommer, enligt Åkesson, sannolikt också att rösta på M:s budgetmotion i riksdagen den 12 december. Den kan komma att gå igenom riksdagen om C, L och S inte lyckas komma överens om samarbete.

- Jag ser väl egentligen ett problem med M:s budget och det är hur man hanterar a-kassan, säger Åkesson.

Han är kritisk till att M vill sänka taket i a-kassan. Moderaterna har dock inget sådant skarpt förslag i sin budgetmotion för 2019.

- Vi står inför en lågkonjunktur där a-kassan kommer vara ett viktigt instrument för att dämpa den ekonomiska nedgången, säger Åkesson.

ANNONS

Åkesson har inga avgörande invändningar mot M:s migrationspolitik i budgetmotionen.

SD-ledaren hoppas fortfarande på att M och KD kan bilda en regering med stöd av SD. Kan inte en sådan regering bildas så ser Åkesson fram emot att en stark konservativ opposition bildas i stället.

- Jag menar att vi är vinnare oavsett.

TT

Fakta: Svårt parlamentariskt läge

Valet den 9 september resulterade i ett svårt parlamentariskt läge i riksdagen. Inget av de traditionella blocken i svensk politik får egen majoritet. Totalt har riksdagen 349 mandat, vilket innebär att det krävs 175 mandat för att fatta majoritetsbeslut.

Mandatfördelning:

S 100

M 70

SD 62

C 31

V 28

KD 22

L 20

MP 16

ANNONS