Åklagare begär husrannsakan hos Expressen

En åklagare vill göra husrannsakan hos Expressen för att få tag i ett filmklipp som skickades in till tidningen strax före det att bilbränder bröt ut i Västsverige i augusti. Tidningen kommer att låta en domstol ta ställning till frågan om källskydd.

ANNONS

Åklagaren Mats Ihlbom säger till Göteborgs-Posten att han har varit i kontakt med Expressen och bett om att få filmklippet, men fått ett nej. Därför vänder han sig till tingsrätten.

- När det gäller husrannsakan hos känsliga aktörer som till exempel ett mediehus är det här den rätta vägen att gå. Jag förstår att det kan finnas olika intressen här och det är därför det här ska få avgöras av en domstol, säger Ihlbom till tidningen.

ANNONS

En timme tidigare

Expressen skriver att filmklippet skickades strax före klockan 20 den 13 augusti. En timme senare utbröt bilbränder på fyra platser i Västsverige, bland annat i Västra Frölunda i Göteborg.

I klippet läser en maskerad man upp ett meddelande och säger att något som kommer att hända kan skyllas på "polisen, politikerna och samhället" och att syftet är att "väcka samhället".

Mats Ihlbom anser att personen i klippet "på goda grunder" kan antas ha varit inblandad vid bränderna.

Expressen anser dock att filmmaterialet och personen som lämnade över det omfattas av det grundlagsstadgade källskyddet.

Mattsson: Sköts korrekt

Chefredaktören Thomas Mattsson anser att polis och åklagare har agerat som man ska.

- Det är viktigt att sådana här processer sköts korrekt och jag utgår nu ifrån att domstolen avslår detta yrkande på grund av att risken för att en uppgiftslämnares identitet annars riskerar att röjas, säger han till den egna tidningen.

- Det här är en förtroendefråga. Tipsare, eller meddelare som de kallas, måste kunna vända sig till grundlagsskyddade medier utan att deras material sedan sprids till polis och åklagare.

ANNONS

Expressen hänvisar också till ett liknande ärende i Högsta domstolen, där HD gick emot en åklagare som ville ta del av en tidnings källmaterial.

TT
ANNONS