Algeriet har de senaste veckorna drabbats av flera sandstormar. Och sanden från stormarna kan ta sig ända från Nordafrika upp till Sverige.
Algeriet har de senaste veckorna drabbats av flera sandstormar. Och sanden från stormarna kan ta sig ända från Nordafrika upp till Sverige. Bild: Fateh Guidoum/AP//TT

Algerisk sandstorm slår till mot Västsverige

Iskyla och snömodd är ett minne blott – nu vankas resterna från sandstormar i södra Sverige.
– Det är Sahara som letat sig upp, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

ANNONS
|

Flera sandstormar har rasat i Algeriet den senaste veckan och sand från stormarna sprider sig nu över flera delar av Europa. Även på våra nordliga breddgrader kan sanden märkas av.

– Som jag förstått det är det från och med igår, söndag, som sanden börjat leta sig upp hit. Då gäller det främst södra Sverige, säger Linus Karlsson.

Det är i samband med att sanden svingas högt upp i luften som vinden kan ta tag i den och föra den långt bort från Nordafrika. Konsekvensen blir att västsvenska bilister kan behöva ta fram isskrapan, trots att flera dagars töväder väntar.

ANNONS

Orange ton

– Beroende på hur mycket det är som faller kan det bildas en sandhinna på bilar till exempel, säger Linus Karlsson.

Luften kan också uppfattas ha en mer orange ton än vanligt.

Fenomenet med sand från Sahara som blåser upp till Norden är inget nytt och Linus Karlsson beskriver det som varken vanligt eller ovanligt.

– Vi såg tidigare i februari sand blåsa upp över delar av Europa. Men då var det mer över kontinenten, säger han.

Kommer det sand i hög koncentration kan det få en negativ effekt på luftkvaliteten och människor kan få problem med luftvägarna. Men de koncentrationerna väntas inte på våra breddgrader.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS