Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Josephine Gundel med sonen Liam, 8 månader.

Alice och William fortfarande i topp

Alice och William fortsätter att vara de mest populära namnen för nyfödda barn i Sverige.

2018 års namnlista från Statistiska centralbyrån (SCB) för nyfödda barn innehåller inga förändringar i toppen. William behåller sin förstaplats från 2017 och Alice är för tredje året i rad det populäraste namnet för nyfödda flickor.

- Namnen i toppen är stabila, där är det alltid ganska långsamma förändringar. Men vi ser också att Alice och William, trots att de behåller sina förstaplatser, båda har sjunkit i antal gentemot 2017, säger Katharina Leibring.

En tydlig trend som fortsätter synas i statistiken är att populära namn återkommer i olika variationer, enligt Katharina Leibring. Årets namnraket Lias, som ökar med 170 procent gentemot 2017, är ett exempel på det. Ett annat exempel är andraplacerade Liam, en kortare version av ettan William.

Liam Neeson inspirerar

En av alla 834 Liam som föddes i Sverige det gångna året befinner sig inne på öppna förskolan Skånegläntan i Stockholm. Det är åtta månader gamla Liam Nilsen som sitter på en blå lekmatta och pillar med det orangea håret på en pippidocka. Mamman Josephine Gundel berättar hur hon och hennes sambo kom fram till just Liam.

- Vi gjorde varsin lista med namn och jämförde, men där fanns faktiskt inte Liam med. Det var i stället min sambo som såg en affisch med skådespelaren Liam Neeson och frågade: "Ska han inte heta Liam då?", och det skulle han ju, insåg vi.

Popkulturella influenser

Enligt Katharina Leibring är populärkultur, inte minst engelskspråkig, en tydlig influens på de namn som väljs i Sverige. Hon säger att man gärna vill ha namn som funkar på flera språk.

- Det är en trend just nu. Ett annat återkommande mönster är tregenerationsregeln, att man döper sina barn efter mor- och farföräldrar. Det kan vi se med populära namn som Hugo, Tage och Ture.

Maja, som inte ens var med på topp tio under 2017, rusar upp till en andraplats för flicknamnen. På topp tio tillkommer även Elsa och Alma. På pojkarnas topp tio skedde endast förändringar inbördes, inga nya namn tillkom. I flera län toppar namn som inte tar sig in på topp tio i riket. Dessa är Stella, Ines, Agnes, Freja, Clara, Ellie och Alva för flickorna. För pojkarna är det Olle, Theo och Alfred.