Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Riksdagens talman heter för närvarande Urban Ahlin (S). Han utreddes i vintras för olämpligt beteende, och meddelade i samband med det att han inte ställer upp för omval i höst. Arkivbild.

Alliansen föreslår talman oavsett valresultat

Riksdagens talman kan få en viktigare roll än någonsin efter valet i höst. Och nu ändrar Alliansen linje om vem som ska bli talman, rapporterar SR Ekot. Enligt en statsvetare kan det vara en signal till Sverigedemokraterna.

- Alliansen kommer under alla omständigheter att presentera en person till talmanskandidat som vi gemensamt kommer överens om, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare, till Ekot.

Professorn i statsvetenskap, Li Bennich-Björkman, säger till TT att det inte är någon het fråga för väljarna, utan att det nog mer handlar om att skicka signaler till de andra partierna.

- Min första reaktion är att de vill skicka ut en signal till SD att de inte ska tro att de får någon talmanspost även om de skulle bli största parti. Och att man står enig som allians, säger hon.

Tidigare har de borgerliga ansett att talmannen ska komma från det block som blir störst, men nu tänker man alltså ta fram en egen kandidat även om vänsterblocket blir större.

Det är talmannen som diskuterar med partiledarna och därefter föreslår en statsminister, ett arbete som väntas bli extra knepigt i dagens osäkra opinionsläge.

Socialdemokraterna har ända sedan grundlagsreformen på 1970-talet följt linjen att det största partiet nominerar talman. Partiets gruppledare Anders Ygeman är förvånad över att Alliansen tänker byta upplägg. Det bäddar för att de borgerliga kan vinna talmansvalet, men bara med Sverigedemokraternas aktiva stöd.

- Den fråga som väcks är ju om Centerpartiet och Liberalerna är beredda att med Sverigedemokraternas stöd vinna talmansposten? säger Ygeman till Ekot.