Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Talmannen Andreas Norlén börjar nu jakten på en ny statsminister. Arkivbild.

Alliansen hoppas på samtal med Löfven

Alliansen hoppas att inom några dagar ha samtal med Stefan Löfven om blocköverskridande samarbete.

Riksdagens talman ska på torsdag träffa samtliga åtta partiledare var och en för sig för att sondera möjligheterna för en ny regering.

Alliansledarna tänker då, som väntat, föreslå Moderatledaren Ulf Kristersson som ny statsminister. De träffades på onsdagen för att prata ihop sig inför den så kallade talmansrundan.

Skör enighet

Liberalerna och Centern har gjort tydligt att de aldrig kan sitta i en Alliansregering som är beroende av Sverigedemokraterna. Enligt Centerns Annie Lööf är Alliansen efter det senaste mötet överens om att inte förhandla eller samarbeta med SD.

Annars har enigheten sett skör ut de senaste dagarna. Särskilt efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor upprepat att hon inte ser några problem med att få stöd av Sverigedemokraterna.

Men enligt Lööf ska Alliansen främst söka stöd hos Socialdemokraterna.

- Ska en Alliansregering tillträda i ett sådant läge där vi faktiskt är just nu, då krävs det förankring över blockgränsen, säger Lööf.

SD-ledaren Jimmie Åkesson ser dock helst att Kristersson släpper C och L, och i stället bildar regering med KD.

Träffas på partiledarnivå

Hittills har samtal över blockgränsen förts av partiernas gruppledare i riksdagen. De har mest handlat om formalia, enligt Lööf.

- Nu framåt när vi går in i fördjupade samtal så är det rimligt att vi på partiledarnivå träffas och där vill Alliansen representeras antingen av oss fyra eller av någon av oss för att kunna föra konstruktiva samtal, säger Lööf.

Enligt henne behöver man samtala om bland annat ekonomisk politik, bostadspolitik, skattesystemet, arbetsmarknaden och migration.

Lööf tycker att partiledarsamtal måste inledas i slutet av denna vecka eller i början av nästa. Hon räknar med att S-ledaren Stefan Löfven inte tackar nej till en inbjudan.

- Han har vigt hela sitt liv åt att tala väl om blocköverskridande samförstånd, säger Lööf.

"Absurt"

Löfven sade dock så sent som i tisdags att det vore "absurt" att Socialdemokraterna som det största partiet i det största blocket skulle stötta upp en Alliansregering.

Planen att Löfven skulle komma till Alliansen för samtal bygger dock mycket på att riksdagens talman ger Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda regering.

Talmannen Andreas Norlén planerar att hålla en pressträff sent på torsdagseftermiddagen efter att han träffat alla partiledare. Det är dock inte säkert att han redan då har gett någon partiledare i uppdrag att vara regeringsbildare.

Inte självklart

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman tycker inte att det är självklart att talmannen ger M-ledaren uppdraget att försöka bilda regering. Ygeman påpekar att Löfven är partiledare för det största partiet i det största blocket.

De rödgröna har 144 mandat i riksdagen, Alliansen 143 och Sverigedemokraterna 62.

Ygeman överlåter till Löfven att svara på om han tänker tacka ja till en ny inbjudan till samtal från Alliansen.

- Jag tror att förutsättningarna för all regeringsbildning är svåra just nu. Men efter talmansrundorna och dialog mellan partierna, så kommer läget att klarna lite och det kommer att finnas bättre förutsättningar för att nå samsyn om vägen framåt, säger Ygeman.