Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Göteborg inleder Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP ett valtekniskt samarbete med Helene Odenjung (FP), David Lega (KD), Emmyly Bönfors (C) och Axel Josefson (M).

Alliansen tar över i Göteborg

Alliansen och vänsterblocket med V, Fi och MP inleder ett valtekniskt samarbete i Göteborg. Det innebär att den borgliga alliansen tar över och Socialdemokraterna förlorar makten i Sveriges näst största stad efter 24 år.

Läget i Göteborg har efter valnatten varit låst. Med Sverigedemokraterna (7 mandat) och det lokala uppstickarpartiet Demokraterna (14 mandat) har situationen komplicerats och inget av de traditionella blocken kan skapa majoritet.

Men nu löses knuten upp på ett okonventionellt och oväntat sätt. Genom en valteknisk överenskommelse gör nu Alliansen upp med det rödgrönrosa blocket som presenterades under gårdagen. Beskedet innebär att Socialdemokraterna förlorar positioner och inflytande i nämnder och bolag.

- Det finns ingen politisk uppgörelse bakom överenskommelsen. Det handlar om en valteknisk uppgörelse enligt praxis, säger Axel Josefson (M) som kommer att ta över som ordförande i kommunstyrelsen.

Ett minoritettsyre

Men Alliansstyret är ett minoritetstyre och de kommer att tvingas söka stöd i fullmäktige både till höger och vänster. Men får genom uppgörelsen troligen igenom sin budget, som blir ett styrinstrument..

- Vi har inte majoritet. Vi är ödmjuka och ska försöka klara av att leda kommunen under de kommande fyra åren, säger David Lega (KD).

Men frågan är om det sista ordet är sagt.

- Vi hoppas att de socialdemokratiska väljarna sätter press på partiet. Och skulle S rösta på den rödgrönrosa budgeten den 22 november faller överenskommelsen och vi är då beredda att ta över, säger Daniel Bernmar (V).

Ohelig allians

Socialdemokraternas ledare Ann-Sofie Hermansson kommenterar överenskommelsen.

- Det är en ohelig allians när den är som sämst. Det är ett spel om makten istället för att få till ett ansvarsfullt styre, säger hon besviket.

Hon menar att man kan fortsätta att föra samtal och att det sista ordet inte är sagt.

- Alla möjligheter är inte uttömda. Vi får se vad som händer, säger hon hoppfullt och vill fortsätta samtala.