Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antal studenter vid statliga universitet och högskolor som stängs av eller varnas ökar kraftigt. Arkivbild.

Allt fler studenter stängs av efter fusk

Antalet studenter vid statliga universitet och högskolor som stängs av eller varnas ökar kraftigt. En genomgång som Universitetskanslersämbetet gjort visar att antalet disciplinärenden ökat med 51 procent från 2015 till 2018.

"Vi vet inte vet varför det ökat så mycket som det har. Det kan vara så att lärosätena nu är bättre på att upptäcka fusk men det kan även finnas andra orsaker", säger Pontus Kyrk, jurist vid Universitetskanslersämbetet i ett pressmeddelande.

Studenterna som straffas har till exempel gjort sig skyldiga till plagiat, använt fusklappar eller otillåtna hjälpmedel vid tentamen. Andra förseelser kan vara förfalskade dokument, störande av undervisningen eller sexuella eller etniska trakasserier. 2018 var 1 326 studenter vid universitet och högskolor föremål för en disciplinåtgärd. Motsvarande siffra 2015 var 880.

Störst andel

Störst andel disciplinärenden har Mälardalens högskola och Södertörns högskola där fler än var hundrade student varnats eller stängts av under 2018. Några högskolor har inga disciplinärenden alls, som Konsthögskolan och Musikhögskolan i Stockholm.

Proportionellt sett får fler män än kvinnor disciplinpåföljd. Män utgör 39 procent av studenterna men av de som fått en disciplinpåföljd 2018 var 47 procent män. Totalt gick drygt 289 000 helårstudenter på universitet och högskolor. De som drabbats av disciplinära åtgärder motsvarar 0,46 procent eller knappt en av 200 studenter.

Sex månader

Studenter som gör sig skyldiga till olika typer av fusk eller förseelser kan varnas eller stängas av från studierna i upp till sex månader. Granskningen omfattar de statliga universiteten och högskolorna och de tre större enskilda lärosätena, Chalmers tekniska högskola, Handelshögskolan i Stockholm och Stiftelsen Högskolan i Jönköping.

Rättad: I en tidigare version avgavs fel antal studenter som drabbats av disciplinära åtgärder.