Antalet bekräftade covidfall ökar bland vaccinerade. Arkivbild.
Antalet bekräftade covidfall ökar bland vaccinerade. Arkivbild. Bild: Centers for Disease Control and Prevention via AP/TT

Allt fler vaccinerade blir sjuka i covid

Antalet bekräftade fall av covid-19 bland vaccinerade i Sverige ökade kraftigt förra veckan. Av de totalt nära 12 000 bekräftade fallen var endast drygt hälften ovaccinerade. Orsaken är att vaccinernas effektivitet har minskat, enligt virologen Fredrik Elgh.

ANNONS

Det är sedan tidigare känt att vaccinernas effektivitet går ned över tid.

– Därför är det viktigt att alla får en tredje dos nu. Regionerna behöver återigen göra det möjligt för att massvaccinera, säger Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet.

83-procentig ökning

Den fullvaccinerade löper mindre risk att bli svårt sjuk och bär samtidigt på smittan under en kortare period än den ovaccinerade. Därmed bidrar en hög vaccinationsgrad till en minskad spridning av smittan. Samtidigt ger vaccinet alltså inte fullt skydd.

Vecka 47 (22–28 november) ökade antalet smittade bland vaccinerade med 83 procent enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport. Samtidigt ökade antalet provtagna med cirka 85 procent.

ANNONS

TT: Hur oroliga behöver vi vara?

– Vi bör vara oroliga. Det är bara titta på våra grannländer som också har många vaccinerade, där har smittan ökat dramatiskt.

Färre svårt sjuka

Smittan ökar, men mängden människor som blir svårt sjuka är inte lika stor som tidigare.

– Men de blir smittade och de kan bli sjuka, om än inte lika sjuka som de ovaccinerade. Undantaget är äldre och sköra, de kan fortfarande bli sjuka då vaccinationseffektiviteten hos dem är ganska låg. De riskerar att dö nu också, men kanske inte i lika i stor utsträckning som under våren och hösten 2020.

Däremot kommer det att bli ett problem – inte minst för vården, om vi inte lyckas vända det här, tillägger han.

– Det viktigaste vi kan göra är att se till att gå och vaccinera oss.

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS