Allvarstyngda partiledare möter talmannen

Biskvier och rynkade pannor – i dag tar talman Andreas Norlén emot landets partiledare. Först ut var den nyligen avsatta statsministern Stefan Löfven.
– Jag är beredd att axla ansvaret. Men om jag inte får genom budgeten, då avgår jag, säger Löfven på en pressträff efter mötet.

ANNONS
|

Efter valet i september 2018 tog det 134 dagar innan en ny regering kom på plats. Lösningen då blev januariavtalet där Centerpartiet och Liberalerna bröt sig ur den tidigare borgerliga Alliansen för att i stället sluta upp bakom Stefan Löfven, efter en uppgörelse som innehöll en stor del liberal politik. Löfven kunde därmed väljas till statsminister den 18 januari 2019.

Men, det som då blev lösningen är samtidigt det som nu utlyst dagens regeringskris. Förklaringen är Vänsterpartiets vägran att acceptera fri hyressättning i nyproduktion, punkt 44 i januariavtalet, vilket i sin tur fick Sverigedemokraterna att väcka misstroende mot Löfven. Ett förslag som V, M och KD ställde sig bakom.

ANNONS

Löfven först ut

Lika lång tid som senast väntas dock inte talmansrundorna ta denna gång. Det har inte minst Andreas Norlén själv varit tydlig med.

– Jag kommer att gå till kammaren mycket fortare än vad jag gjorde den gången, sa han nyligen till SVT:s Agenda.

Talmannen har fyra försök på sig, misslyckas han blir det automatiskt ett extraval.

Först ut att skaka hand med talmannen i dag är Stefan Löfven. Senast det begav sig bjöds partiledarna på kaffe och fika som biskvier och chokladbollar. Därnäst är det Moderatledaren Ulf Kristerssons tur.

Därefter följer alla riksdagspartiers partiledare, en halvtimme vardera, under stor del av dagen. De flesta var med även 2018 och är därmed inkörda med hur talmansrundorna fungerar, men V, L och MP har bytt partiledare sedan dess deras företrädare är därmed nykomlingar i detta sammanhang.

Partierna har kallats i storleksordning, därmed är Miljöpartiets språkrör sist ut, då de gröna är riksdagens minsta parti. SD:s Jimmie Åkesson är den enda som dyker upp digitalt, enligt uppgifter till GP beror det på att han har tid för covidvaccinering hemma i Sölvesborg.

Låst läge

Läget är mycket låst. Stefan Löfven hoppas kunna locka tillbaka Liberalerna till januarisamarbetet och också att Vänsterpartiet ska vilja stödja hans alternativ. Men han har också stora problem med Centerpartiet, som vägrar att samtala eller samarbeta med Vänsterpartiet.

ANNONS

Även Ulf Kristersson har ett tufft utgångsläge. Hans borgerliga alternativ har en röst för lite för att klara en omröstning. Det betyder att han måste få stöd av till exempel en C-ledamot som tidigare brutit mot partilinjen och röstat mot Löfven. I riksdagen finns dock ytterligare tre osäkra röster, en brottsmisstänkt socialdemokrat som S haft svårt att komma i kontakt med och dessutom två politiska vildar, som valdes in för V respektive L.

Talmannen pekar ut en kandidat

När talmannen haft sina möten med partiledarna drar han sig tillbaka en stund för att därefter hålla en presskonferens klockan 16:15. Han väntas där ge en bild av hur han uppfattat mötena och möjligen också peka ut vilken partiledare han anser har störst chans att tolereras av riksdagen, troligen Löfven eller Kristersson, som får uppdraget att sondera möjligheten att få ihop ett regeringsunderlag. Senast var det Ulf Kristersson som först fick uppdraget att sondera, men han lyckades inte med uppdraget.

Den som sedan läggs fram för en statsministeromröstning i riksdagen kan enbart väljas om hen inte får 175 mandat emot sig.

Talmannens mötesschema i dag

10:00 Stefan Löfven (S)

10:35 Ulf Kristersson (M)

11:10 Jimmie Åkesson (SD), digitalt

11:45 Annie Lööf (C)

13:00 Nooshi Dadgostar (V)

13:35 Ebba Busch (KD)

14:10 Nyamko Sabuni (L)

14:45 Per Bolund/Märta Stenevi (MP)

16:15 Talman Andreas Norlén håller presskonferens

comments

Kommentarer

Kommentera

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och TTELA förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS