Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En sommarveckan varje år är Almedalen i Visby ett gigantisk demokratiforum. I år är det över 4 200 programpunkter under Almedalsveckan. Bild: Stefan Berg
En sommarveckan varje år är Almedalen i Visby ett gigantisk demokratiforum. I år är det över 4 200 programpunkter under Almedalsveckan. Bild: Stefan Berg

Almedalsveckan, dag för dag

Det börjar med Moderaterna och slutar med Miljöpartiet. Så här ser programmet ut i Almedalen, från söndag till söndag.

Sedan antalet partier i riksdagen blev åtta är Almedalsveckan åtta dagar – från söndag till söndag. De politiska partierna har var sin dag. Ordningen växlar från år till år och först ut den här gången är moderatledaren Ulf Kristersson.

Och mellan partiledarnas tal är det full av andra arrangemang – totalt över 4 200 programpunkter.

Söndag 1 juli

Moderaternas dag inleds med presskonferens klockan 14.15. Eftersom det är valår kan vi vänta oss att partiet presenterar en nyhet. Ulf Kristersson talar klockan 19.00.

Mjukstart på veckan, med 160 programpunkter. På Västsvenska arenan arrangerar Högskolan i Borås debatt om Folkbiblioteken.

Måndag 2 juli

Vänsterpartiets dag. Partiledaren Jonas Sjöstedt inleder med ett framträdande i TV4 klockan 07.45 och fortsätter med en intervju i P1 morgon klockan 08.00 innan det är dags för presskonferens klockan 10.00.

Klockan 19.00 talar Jonas Sjöstedt på stora scenen.

Vid sidan av det är det debatter och seminarier på alla scener från morgon till kväll: 980 programpunkter ska klaras av. Bland mycket annat försöker Naturskyddsföreningen reda ut vad partierna vill i miljöpolitiken.

Tisdag 3 juli

Liberalernas dag. Även Jan Björklund hinner med TV 4 och P1 morgon, innan det är dags för presskonferens i Almedalsparken klockan 11.30.

Klockan 19.00 talar Jan Björklund.

Temperaturen stiger ytterligare. 1 150 arrangemang. På Västsvenska arenan debatterar bland andra Ann-Sofie Hermansson (S) och riksdagsledamoten Lars Hjälmered (M) testbäddar. Lärarnas riksförbund arrangerar debatt om lärarbristen, Sifo arrangerar seminarium om väljaropinionen.

Onsdag 4 juli

Centerpartiets dag. Annie Lööf inleder dagen med intervjuer i TV4 och P1 morgon. Efter presskonferensen vid lunchtid medverkar hon också i en direktsänd radiointervju från Sveriges radios scen i Almedalen.

Klockan 19.00 är det dags för Centerledaren att tala på stora scenen.

Drygt 1 000 arrangemang på olika scener under onsdagen. Rädda barnen sätter ljuset på barns situation i väpnade konflikter. På Västsvenska arenan handlar det bland annat om matchningsproblematik och hur det kommer sig att det är så svårt att hitta folk samtidigt som det råder arbetslöshet.

Torsdag 5 juli

Socialdemokraternas dag. Statsminister Stefan Löfvén, som inte var på plats under förra årets Almedalsvecka, börjar sin dag med direktsänd intervju i P1 morgon.

Sedan blir det en presskonferens vid lunchtid. Klockan 19.00 är det Löfvens tur att tala på den stora scenen.

Det börjar glesna i schemat: 620 arrangemang. Hyresgästföreningen anordnar debatt om framtidens hyror och SVT söker svar på frågan hur svensk politik påverkas av Ryssland. Det blir också debatter om brott mot blåljuspersonal och trollfabriker.

Fredag 6 juli

Kristdemokraternas dag. Ebba Busch Thor inleder sin dag med framträdande i TV4 och P1. Kristdemokraterna presenterar en nyhet vid lunchtid och sedan talar Ebba Busch Thor klockan 19.00.

Veckan är långt ifrån slut, men intensiteten avtar: 160 programpunkter. På Västsvenska arenan har SOM-institutet en dragning om svensk samhällsopinion.

Lördag 7 juli

Sverigedemokraternas dag. Jimmie Åkesson frågas ut i P1 morgon klockan 08.00. Klockan 09.30 arrangerar partiet seminarium på temat sjukvårdspolitik. Vid lunchtid håller partiledaren presskonferens. Klockan 19.00 talar Jimmie Åkesson på Almedalens scen.

Folk har börjat lämna ön. 56 arrangemang i det officiella programmet, däribland ett från Feministiskt initiativ som resonerar om feminismen är nationalismens ideologiska motpol.

Söndag 8 juli

Miljöpartiet. Isabella Lövin är med i P1 morgon klockan 08.00 och på TV4:s sändningar 09.45. Eftersom det är arrangemangets sista dag äger språkrörets tal rum redan klockan 12.00.

De flesta scener är nedmonterade eller gapar tomma. Sveriges radio, TV4 och DN står för nästan alla av dagens 20 programpunkter. Equmeniakyrkan är också kvar och anordnar debatt om Tro som politisk kraft.