Åklagare Hans Ihrman leder förundersökningen. Arkivbild.
Åklagare Hans Ihrman leder förundersökningen. Arkivbild.

Ambassadören utreds om Minhaiaffären

Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt finns med i den utredning som inletts av riksenheten för säkerhetsmål. Ambassadören är dock inte misstänkt för något brott i nuläget.

ANNONS
|

Efter att en anmälan upprättats av Säkerhetspolisen i förra veckan inledde Hans Ihrman en så kallad förutredning.

- Jag behövde mer underlag till anmälan för att kunna göra en bedömning om en förundersökning skulle inledas och i går (torsdag) tyckte jag att jag hade fått ett bättre beslutsunderlag och då kunde jag ta ställning till frågan. Jag kom fram till att en förundersökning skulle inledas, säger han.

Ihrman vill inte kommentera hur många personer som eventuellt finns med i utredningen.

ANNONS

Oklart straff

UD är kritisk till ambassadörens agerande och uppger att man inte känt till hennes möte om frihetsberövade Gui Minhai, som ska ha ägt rum i Sverige tidigare i år. Förundersökningen som inletts av riksenheten för säkerhetsmål gäller brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Enligt Ihrman är det däremot för tidigt att kommentera rubriceringen i detalj.

- Jag kan inte gå in närmare på förutsättningarna för att gärningen ska vara straffbar, för då kommer jag in på delar som är föremål för utredningen, säger han, och fortsätter:

Ovanlig rubricering

- Men väldigt enkelt uttryckt består den straffbara gärningen, enligt den här straffbestämmelsen, i att en person utan tillstånd har låtit sig bruka som ombud för en främmande makt. Och det i en sak som rör svenska intressen, säger han.

TT: Är det en vanlig brottsrubricering?

- Nej, det kan man inte säga, säger Ihrman, som inte kan gå in på hur många som tidigare åtalats på den punkten.

ANNONS

Ambassadören Anna Lindstedt har kallats hem av UD och ambassaden i Peking har fått en tillförordnad chef.

TT
ANNONS